logo
wvhj2023
© Viewimage | Dreamstime.com
© Viewimage | Dreamstime.com
25 mei 2023

Wereldwijd meer investeringen in zonnepanelen dan in productie olie

Dit jaar wordt er iedere dag meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar geïnvesteerd in zonnepanelen. De investeringen in de productie van zonne-energie zijn voor het eerst in de geschiedenis groter dan die in olie.

Dat meldt het internationaal energieagentschap IEA in het nieuwe rapport ‘World Energy Investment 2023’.

Ster
Wereldwijd wordt dit jaar 2,8 biljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd in de opwekking van energie. De investeringen in schone energie zullen daarbij stijgen tot 1,7 biljoen Amerikaanse dollar, waarbij zonne-energie voor het eerst de olieproductie zal overschaduwen. Iets meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollar aan investeringen gaat naar kolen, gas en olie. Zonnepanelen zullen echter de ster zijn met 380 miljard Amerikaanse dollar aan investeringen.

Tegenslagen
Ondanks de groei in veel sectoren hadden de investeringen in elektriciteitsopwekking in 2022 te kampen met een aantal tegenslagen. Wat de financiering betreft, stegen de kosten van leningen doordat de rente steeg om de inflatie te bestrijden, en daarnaast zijn de risicopremies voor aandelen wereldwijd eveneens gestegen. Dat is volgens het IEA problematisch, omdat bedrijven met een hoge schuldenlast – zoals veel elektriciteitsbedrijven – mogelijk de aandelenmarkt moeten aanboren voor financiering en een hogere schuldenlast hun kredietbeoordeling kan aantasten.

Prijzen zonnepanelen dalen
De investeringskosten voor zonne-energie zijn volgens de onderzoekers inmiddels weer aan het dalen. Uit een door het IEA ontwikkelde, wereldwijde producentenprijsindex voor zonnepanelen en windmolens blijkt dat de prijzen in het derde kwartaal van 2020 een dieptepunt bereikten, maar vervolgens werden opgedreven door de krappe arbeidsmarkt en een tekort aan materialen, waardoor de prijzen in het vierde kwartaal gemiddeld 20 procent hoger waren ten opzichte van het voorgaande jaar.

Onderaan de streep zijn de genivelleerde energiekosten voor zonnepanelen tussen begin 2021 en eind 2022 met 30 procent gestegen en voor wind op land met 15 procent. Door de toenemende pv-productiecapaciteit in China – en de dalende prijs voor onder meer silicium en wafers – dalen de kosten voor zonnepanelen inmiddels weer. De kosten voor windturbines – vooral van Europese fabrikanten – blijven vooralsnog wel hoog.

Investeringen batterijen verdubbeld
Het IEA meldt dat de investeringen in energieopslag in de vorm van batterijen in 2022 meer dan verdubbeld zijn, aangedreven door institutionele investeringen en projectontwikkelaars van zonneparken. Daarbij moet opgemerkt worden dat de kosten van batterijen voor het eerst in een decennium zijn gestegen.

In 2022 werd meer dan 20 miljard Amerikaanse dollar geïnvesteerd in batterijen, waarbij de Verenigde Staten, China en Europa goed waren voor 90 procent van de uitgaven. In China verdrievoudigden de investeringen zelfs tot 8 miljard Amerikaanse dollar. Het IEA verwacht dat de Chinese investeringen in batterijen dit jaar zelfs oplopen tot 14 miljard Amerikaanse dollar dankzij gunstige economische vooruitzichten voor nutsopslag en sterke beleidsondersteuning.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten