Solar Magazine - Uitvallende omvormers zonnepanelen: Vlamingen krijgen compensatie van 7,50 euro per kilovoltampère
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Uitvallende omvormers zonnepanelen: Vlamingen krijgen compensatie van 7,50 euro per kilovoltampère
© Fluvius

Uitvallende omvormers zonnepanelen: Vlamingen krijgen compensatie van 7,50 euro per kilovoltampère

Netbeheerder Fluvius is gestart met het compenseren van Vlamingen die kampen met een uitvallende omvormer van zonnepanelen door overbelasting van het stroomnet, mits het probleem niet binnen 90 dagen is opgelost.

De tegemoetkoming is namelijk tijdelijk, in afwachting van een definitieve oplossing. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir maakte onlangs al melding van de komst van de compensatieregeling.

1.511 klachten
Vorig jaar ontving Fluvius 2.564 klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. De eerste 6 maanden van dit jaar waren dat er 1.511, waarvan bij 1.305 storingen de oorzaak bij het stroomnet lag.

Na controle van hun binneninstallatie – die moet op orde zijn om voor compensatie in aanmerking te komen – kunnen klanten contact opnemen met Fluvius. De netbeheerder komt binnen de 10 werkdagen langs om de situatie te bekijken. Indien mogelijk lost men het probleem direct op. Als het probleem opgelost kan worden met een kleine operationele ingreep aan het elektriciteitsnet doet de netbeheerder dat binnen de 30 dagen na het eerste bezoek.

30 euro
Indien het probleem niet binnen de 90 dagen opgelost kan worden – omdat de netverzwaring langer duurt – ontvangt de zonnepaneeleigenaar mits zijn omvormer niet groter is dan 10 kilovoltampère een compensatie. De uitbetaling van de compensatie gebeurt jaarlijks via Fluvius, ten laatste tegen 30 november en tot het probleem opgelost is. Vanaf volgend jaar wordt compensatie uitgekeerd als het probleem niet wordt opgelost binnen 30 dagen na melding van de storing.

Klanten die nog recht hebben op groenestroomcertificaten krijgen een bijkomende compensatie. Die vergoeding wordt bepaald op basis van het verlies aan groenestroomcertificaten, de waarde van het certificaat en de grootte van de omvormer.

De forfaitaire compensatie bedraagt voor dit jaar 7,50 euro per kilovoltampère omvormervermogen. Voor een gemiddelde installatie met 16 zonnepanelen en 4 kilovoltampère omvormervermogen bedraagt de vergoeding 30 euro. Bij een grote installatie met 30 panelen en 10 kilovoltampère omvormervermogen komt de vergoeding neer op 75 euro.

Distributiecabines
Onderstaande afbeelding geeft zones weer waar Fluvius op korte termijn wil investeren in bijkomende kabels of distributiecabines, om lokale problemen met onder andere uitvallende omvormers van zonnepanelen op te lossen. Eén van de grote uitdagingen hierbij is het vinden van beschikbare gronden of locaties voor de plaatsing van distributiecabines. Dat zorgt ​voor langere doorlooptijden van 1 tot 2 jaar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!