logo
wvhj2023
© NMF
© NMF
25 mei 2023

Windunie neemt aandeel ENGIE over in Energietuin Assen-Zuid

Windunie heeft het aandeel van ENGIE in Energietuin Assen-Zuid overgenomen. De Energietuin bestaat straks uit ongeveer 50 hectare waarvan 19 hectare is bedekt met circa 57.000 zonnepanelen.

De Energietuin is een concept dat is ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties en dient als voorbeeld voor de ontwikkeling van zonneparken met oog voor biodiversiteit, landschap, recreatie en educatie.

Voorjaar 2024
De Energietuin Assen-Zuid gaat met het instappen van Windunie een fase in van bouw en zal naar verwachting uiterlijk in het voorjaar van 2024 worden opgeleverd. Windunie zal samenwerken met de andere partners, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Energiecoöperatie Duurzaam Assen en Bronnen VanOns om de Energietuin Assen-Zuid te realiseren. De zonnepanelen van het project zullen jaarlijks ruim 20 gigawattuur aan duurzame stroom leveren, genoeg voor meer dan 6.000 huishoudens.

‘De Energietuin is een prachtig concept, omdat het de lokale opwek én afname van duurzame energie koppelt aan het versterken van biodiversiteit en de recreatieve mogelijkheden van het gebied’, licht Eelco Bots van Windunie toe. ‘Bovendien zijn we net als Bronnen VanOns een coöperatieve ontwikkelaar van duurzame-energiesystemen. Door mee te investeren in projecten als de Energietuin Assen-Zuid willen we de energietransitie versnellen. De samenwerking met deze partners sluit dan ook naadloos bij elkaar aan.’

90 procent
Het concept van de Energietuinen staat voor lokaal opwekken, gebruiken en economisch voordeel. Windunie streeft naar 90 procent lokaal eigendom, zodat bewoners en ondernemers zeggenschap houden over hun eigen energievoorziening. In Assen-Zuid zal het grootste deel van de Energietuin worden overgedragen aan de lokale Energiecoöperatie Duurzaam Assen, die na oplevering mede-eigenaar wordt. Door lokale financiële participatie mogelijk te maken, wordt het gevoel van lokaal eigendom versterkt. De stroom wordt lokaal tegen een scherp tarief aangeboden via AsserEnergie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten