logo
wvhj2023
© NMF Drenthe
© NMF Drenthe
3 februari 2020

Ontwerpfase Energietuin Assen-Zuid van start, grond zonnepark naar Bronnen VanOns

De gemeente Assen heeft het officiële startsein gegeven voor de Energietuin Assen-Zuid, door namens de gemeente de grond over te dragen aan Bronnen VanOns, die de Energietuin verder gaat ontwikkelen.

Het bedrijf realiseert de Energietuin samen met Engie, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de Energiecoöperatie Duurzaam Assen. Er wordt momenteel gewerkt aan een gedetailleerd ontwerp voor de Energietuin en in dat proces worden kinderen betrokken. Niet alleen in Assen, maar ook in Montfoort komt een Energietuin.

Teken je eigen Energietuin
In de Buningzaal in Warenhuis Vanderveen werd tijdens de kick-off door een tiental kinderen al intensief gebouwd aan hun ‘Energietuin van de toekomst’, bij een van de workshops tijdens het startmoment van de Energietuin Assen-Zuid. Wethouder Karin Dekker deed ook mee met de kinderen en hielp met bouwen: 'Je kan er spelen, er zijn beestjes, je kunt er recreëren en er zijn paden van grind, zand, er is heide voor het Drentse karakter, een meertje, een strandje… volgens mij moeten de ontwerpers straks nog even heel goed kijken naar het ontwerp van de kinderen om goede ideeën op te doen.' 

De middag vormde daarnaast de aftrap voor de ontwerpwedstrijd ‘Teken je eigen Energietuin’, waarbij kinderen uit groep 6, 7 en 8 hun Energietuin van de toekomst zullen tekenen. Ook een aantal middelbare scholen in Assen gaan aan de slag met een eigen ontwerp van de Energietuin. Hun wordt gevraagd om een maquette te maken van hun ideale energietuin.

Ontwerpend onderzoeken
Onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) zijn bezig met een gedetailleerd ontwerp van hoe de tuin eruit komt te zien, op basis van ‘ontwerpend onderzoeken‘. De ontwerpers kijken naar allerlei opties om tot het beste ontwerp voor de locatie te komen. Moeten er bijvoorbeeld hekken om de Energietuin heen komen, of juist niet? Welke bomen en struiken worden er geplant, en waar? Hoe zorgen we dat er mooie wandelingen door de Energietuin gemaakt kunnen worden? Waar kunnen mensen straks leren over duurzame energie? Wat is de beste plek voor een uitzichtpunt? Waar kunnen de solar picknicks en masterclasses plaatsvinden?

Hoe de Energietuin er uiteindelijk uit komt te zien, wordt deze zomer bekend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten