logo
wvhj2023
© ASTER
© ASTER
24 mei 2023

Mijlpaal ASTER: 30.000 zonnepanelen geïnstalleerd bij Vlaamse sociale woningen

ASTER heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: het 30.000e zonnepaneel van een Vlaamse huisvestingsmaatschappij is geïnstalleerd op het dak van een sociale huurwoning in Oudenaarde.

Minister Diependaele van Wonen installeerde het 30.000e zonnepaneel bij Woonmaatschappij Vlaamse Ardennen waarbij ook installatiebedrijf EnergyVision en financier Belfius Bank aanwezig waren.

152 megawattpiek
Minister Diependaele maakt van de gelegenheid gebruik om de eerste conclusies over het grootste residentiële zonnepanelenproject in Vlaanderen te trekken.

ASTER – een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) – wil in Vlaanderen tot 2025 circa 395.000 zonnepanelen laten installeren op de daken van 52.500 sociale huurwoningen; goed voor zo’n 152 megawattpiek. Half oktober werd het startschot gegeven voor de installatie van 150 megawattpiek aan zonnepanelen.

2.613 installaties
Tot op heden heeft EnergyVision 2.613 zonnepaneelinstallaties gerealiseerd, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 13.649,5 kilowattpiek.

Voor de komende periode zijn er 1.337 installaties gepland of ingetekend met 15.948 zonnepanelen. Zo komt ASTER, na iets meer dan een half jaar, aan een 4.000-tal installaties, met daarop een kleine 50.000 zonnepanelen die goed zijn voor een vermogen van 20.184,5 kilowattpiek.

Versnelling hoger
‘Dit zijn natuurlijk spectaculaire cijfers”, zegt Sven Van Elst, algemeen directeur van ASTER. ‘Op dit moment zitten we qua aantal installaties op een derde van wat we planden te realiseren in 2023. Wat vermogen betreft, zitten we nu al bijna aan de helft. Het gaat dus goed, maar met het oog op het aantal installaties is het belangrijk dat we er snel bij de leden van ASTER – de woonmaatschappijen – meer kunnen inplannen.’

Minister Diependaele voegt toe: ‘Ik hoop dat zoveel mogelijk woonmaatschappijen het voorbeeld van de Vlaamse Ardennen zullen volgen. De eerste analyse van ASTER is duidelijk positief. Het komt er nu op aan nog een versnelling hoger te schakelen.’

25 procent lager
De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen, zowel beschermde als niet-beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25 procent lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de sociale verhuurder – die eigenaar is van de opgewekte stroom – enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.

De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen en woonmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale verhuurders en de sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale verhuurders.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten