Solar Magazine - Plan Li-Cycle en Glencore voor grote Europese recycling hub batterijen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Plan Li-Cycle en Glencore voor grote Europese recycling hub batterijen
© Li-Cycle

Plan Li-Cycle en Glencore voor grote Europese recycling hub batterijen

Li-Cycle en Glencore hebben plannen onthuld voor de gezamenlijke ontwikkeling van een hub in Italië voor de productie van kritieke batterijmaterialen uit gerecyclede batterijen.

De 2 bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend om gezamenlijk de haalbaarheid van de Portovesme Hub te onderzoeken. Het doel is kritieke batterijmaterialen produceren –waaronder nikkel, kobalt en lithium – uit gerecyclede batterijen.

Grootste producent
De Portovesme Hub zal gebruikmaken van de hydrometallurgische technologie van Li-Cycle en zal naar verwachting de grootste productielocatie van duurzame batterijproducten in Europa worden en zou eind 2026, begin 2027 online moeten zijn.

Eenmaal operationeel zal de Portovesme Hub naar verwachting een verwerkingscapaciteit hebben van maximaal 50.000 tot 70.000 ton zwarte massa per jaar, of het equivalent van maximaal 36 gigawattuur aan lithium-ionbatterijen. De zwarte massa die in de Portovesme Hub wordt verwerkt, zal naar verwachting worden geleverd vanuit het groeiende inzamelnetwerk van Li-Cycle in Europa en via het commerciële netwerk van Glencore.

Joint venture
Glencore en Li-Cycle zijn ook voornemens een joint venture op te richten die een deel van het bestaande metallurgische complex van Glencore in Portovesme zou hergebruiken om de Portovesme Hub op te richten.

‘De geplande Portovesme Hub is een mijlpaalproject voor de Europese batterijrecyclingindustrie en zal naar verwachting de grootste bron van gerecycled lithium van batterijkwaliteit op het vasteland worden’, stelt Tim Johnston, medeoprichter en voorzitter van Li-Cycle. ‘We zijn verheugd om ons wereldwijde strategische partnerschap met Glencore uit te breiden en voort te bouwen op onze ervaringen met de Hub van Rochester om de snelle groei van het ecosysteem van lithium-ionbatterijen te ondersteunen.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!