Solar Magazine - Refurn: ‘Strengere regels voor garantie kwaliteit tweedehandszonnepanelen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Refurn: ‘Strengere regels voor garantie kwaliteit tweedehandszonnepanelen’
© Refurn

Refurn: ‘Strengere regels voor garantie kwaliteit tweedehandszonnepanelen’

Zonnepanelen zullen in de toekomst in grote aantallen worden afgedankt. Worden die niet optimaal gerecycled, dan ontstaat een enorme afvalberg. Tegelijkertijd is volgens Vincent de Graaf second use van groot belang.

Voor zijn bedrijf Refurn is dat nu al business as usual. Hij wijst daarbij op het belang van het borgen van kwaliteit. ‘Zeker gezien het grote volume tweedehandszonnepanelen dat nu al wordt geëxporteerd naar de zuidelijke regio’s.

Bruikbare onderdelen
De Graaf werkte in de installatiebranche toen hij in 2013 in contact kwam met Weee Nederland dat afgedankte elektrische en elektronische apparatuur verzamelt en verwerkt. Een jaar later trad hij er in dienst, werkte er als acquisiteur en hield zich steeds meer bezig met de vraag hoe je waarde kunt toevoegen door hergebruik.

‘In 2016 leidde dat tot het opzetten van Refurn, mijn eigen bedrijf’, vertelt De Graaf. ‘Daarmee run ik, naast onze re-use-activiteiten, een Nederlandse sorteerlocatie van e-waste. In de beginjaren verzamelden en verwerkten we vooral cv-ketels. We haalden de bruikbare onderdelen eruit en verkochten die. Het aanbod werd echter steeds jonger, ketels van nog geen half jaar oud soms. Wat konden we daarmee? We gingen ze testen en repareren voor tweedehands gebruik. Langzaamaan kwamen ook zonnepanelen in beeld. Ook daar kun je wel wat mee, zo bleek.’

Verouderd
Refurn zamelde vorig jaar 50.000 kilo aan afgedankte zonnepanelen in; en bracht daarmee zo’n 2.700 à 2.800 tweedehandszonnepanelen op de markt. Die komen uit verschillende bronnen. Zo worden producten – van heel erg oud tot relatief nieuw – vervangen door zonnepanelen die meer opbrengen of om een andere reden van het dak worden gehaald. Denk bij dat laatste aan het afbreken van een stal. Daarnaast is er sprake van overstock bij installateurs en groothandels. De voorraad omvat niet zelden zonnepanelen die als verouderd worden bestempeld; de snelheid waarmee er nieuwe producten met steeds hogere vermogens op de markt komen, is groot.

Lees het volledige artikel hieronder in de mei 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Sunconnect B.V. zoekt:

Duurzaamheidsadviseur

Fulltime (40 uur) - Oudkarspel
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!