logo
wvhj2023
© Energy Storage Coalition
© Energy Storage Coalition
8 mei 2023

Europese koepelorganisaties lanceren Energy Storage Coalition

Koepelorganisaties SolarPower Europe, de European Association for Storage of Energy (EASE), Wind Europe en Breaktrough Energy lanceren de Energy Storage Coalition om de uitrol van energieopslag te versnellen.

De organisatie stelt de decarbonisatie van het Europese energiesysteem te willen versnellen door meer energieopslagoplossingen in te zetten ter ondersteuning van hernieuwbare-energiebronnen.

Ontwerp elektriciteitsmarkt
Het openingsevenement werd bijgewoond door meer dan 150 beleidsmakers, vertegenwoordigers van de industrie en verenigingen. Het event bood een gelegenheid om te bespreken hoe het komende ontwerp van de Europese Unie (EU) voor de elektriciteitsmarkt de huidige belemmeringen voor de invoering en het gebruik van energieopslagtechnologieën in Europa kan aanpakken.

Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, presenteerde de werkzaamheden van de Europese Commissie om de invoering van hernieuwbare-energiebronnen en energieopslag te bevorderen, met name in het kader van de komende herziening van het ontwerp van de elektriciteitsmarkt. Simson benadrukte dat energieopslag de sleutel is tot een toekomstbestendig, veerkrachtig en koolstofvrij energiesysteem en dat de coalitie voor energieopslag een welkome ontwikkeling is en een belangrijke gesprekspartner zal zijn van de Europese Commissie.

Norm maken
Philipp Offenberg, Senior Manager Europe van Breakthrough Energy, herhaalde dat de juiste beleids- en investeringskaders absoluut noodzakelijk zijn om de invoering en schaal van technologieën voor langdurige energieopslag te stimuleren.

Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe: ‘De afgelopen winter is met hernieuwbare energie in de EU meer elektriciteit opgewekt dan met fossiele brandstoffen, en het is duidelijk dat zonne-energie en andere vormen van hernieuwbare energie Europa in alle seizoenen van energie kunnen voorzien. We hebben een sterke energie-infrastructuur nodig om van hernieuwbare energie het hele jaar door de norm te maken. Dat betekent dat energieopslag serieus moet worden genomen en dat het netwerk klaar moet zijn.’

Windparken
Ook Giles Dickson, chief executive officer van WindEurope, benadrukt dat er meer energieopslag nodig is. ‘We moeten er ook voor zorgen dat elke kilowattuur die door windparken wordt geproduceerd, volledig en optimaal kan worden benut. Om de energievoorziening van Europa veilig te stellen, moeten we systeemflexibiliteit bieden en tegelijkertijd onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tot nul reduceren.’

‘Het is van het grootste belang om het elektrificatieproces te versnellen – en dat is waar energieopslag kan helpen de kosten te verlagen en kan bijdragen tot de verdere invoering van hernieuwbare energie’, aldus Patrick Clerens, secretaris-generaal van EASE.

Vergeten schat
‘Energieopslag is vaak de vergeten schat’, zei Europarlementariër Emma Wiesner. ‘In de huidige hervorming van de elektriciteitsmarkt hebben we een grote kans om het potentieel van energieopslag in Europa’s energiesysteem te ontsluiten.’

Europarlementariër Niels Fuglsang voegt toe: ‘Het antwoord op de energiecrisis is meer energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. De kern van een dergelijk energiesysteem is energieopslag. Het is de sleutel tot een veerkrachtig en sterk geëlektrificeerd systeem. Meer dan ooit is het duidelijk dat Europa prioriteit moet geven aan energieopslag als onderdeel van zijn streven naar meer veerkracht. Meer energieopslag betekent eenvoudigweg meer energieonafhankelijkheid en meer schone energie.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten