logo
wvhj2023
© Sunprojects
© Sunprojects
6 mei 2023

Project van de week | Voetbalstadion AZ heeft na nieuw dak ook weer zonnepanelen

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het AFAS Stadion van voetbalclub AZ dat na een nieuw dak ook nieuwe zonnepanelen heeft.

Het dak van het stadion van AZ stortte op 10 augustus 2019 deels in. Na een uitgebreid onderzoek werd definitief bevestigd dat het dak van het voetbalstadion niet was ingestort door de aanwezigheid van zonnepanelen. Nadat Royal HaskoningDHV het onderzoek naar het ingestorte dak afrondde, tekende AZ een overeenkomst met BAM Bouw en Techniek voor de realisatie van het nieuwe dak.

2.300 plaatsen
Bijkomend voordeel: bij de bouw van het nieuwe dak hebben de faciliteiten in het AFAS Stadion een upgrade gekregen, is het comfort verbeterd, is de veiligheid verbeterd en is de capaciteit met circa 2.300 plaatsen uitgebreid. Bovendien zijn de conventionele lichtmasten van het oude dak verwijderd en vervangen door led-verlichting die in het nieuwe dak is geplaatst.

In de afgelopen periode heeft Sunprojects het nieuwe dak bovendien van zonnepanelen voorzien. Deze zijn geplaatst en verdeeld over de 4 tribunedelen van de Alkmaarse thuishaven.

De zonnepanelen van AZ in cijfers

Aantal zonnepanelen: 2.042 zonnepanelen

Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 390 wattpiek per stuk, wat het totale vermogen op 796 kilowattpiek brengt.

Omvormers: power optimizers en omvormer van SolarEdge

Installateur: Sunprojects

Schaduw
Het project is volgens de installateur zorgvuldig gepland en uitgevoerd. Bij het plaatsen van de zonnepanelen is rekening gehouden met de kenmerkende ‘stalen bogen’ op het dak. De bogen van deze onderdelen veroorzaken een schaduw op de zonnepanelen.

Om ervoor te zorgen dat het verlies aan energieopbrengst door schaduw wordt geminimaliseerd, is gebruikgemaakt van power optimizers. Iedere 2 zonnepanelen zijn voorzien van 1 power optimizer. Op deze manier is de opbrengst gegarandeerd en gaat de installatie bij een eventuele storing direct terug naar een veilige spanning van 1 volt. De zonnepanelen produceren jaarlijks 720.000 kilowattuur stroom.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten