logo
© Bliq
© Bliq
17 april 2023

‘Consument met zonnepanelen kan nu al geld besparen met thuisbatterij’

Niet alleen Vlaamse, maar ook Nederlandse consumenten met zonnepanelen kunnen al geld verdienen met een thuisbatterij. ‘Slimme aansturing maakt energieopslag nu al rendabel’, stelt Vincent Klomp, directeur van Bliq.

Voor miljoenen Nederlanders en Vlamingen was de aanschaf van zonnepanelen een eerste stap naar een duurzaam energiesysteem in hun woning. Door de steeds hogere penetratiegraad van zonnepanelen stijgt de vraag naar energieopslag, zeker nu het laagspanningsnet op steeds meer plaatsen overbelast raakt tijdens piekuren.

Voortouw
Batterijen worden door netbeheerders dan ook als een cruciale bouwsteen van het CO2-vrije energiesysteem gezien. Vlaanderen heeft daarbij in de Benelux het voortouw genomen en dankzij een succesvolle subsidieregeling zijn er volgens netbeheerder Fluvius afgelopen kalenderjaar 52.196 nieuwe thuisbatterijen geplaatst.

‘Maar ook in Nederland zijn de afgelopen jaren al duizenden thuisbatterijen geïnstalleerd’, vertelt Klomp. ‘Met het wegvallen van de subsidie in Vlaanderen en het afbouwen van de salderingsregeling in Nederland zijn consumenten op zoek naar een slimme manier om batterijen rendabel te maken. Een thuisbatterij is niet goedkoop, maar het kan de eigenaar ervan toch geld opleveren als deze slim wordt aangestuurd.’

Dynamische contracten
Met thuisbatterijen die enkel worden gebruikt voor zelfconsumptie – waar overtollige stroom van de zonnepanelen opgeslagen wordt om later op de dag te gebruiken – worden volgens Klomp namelijk niet alle mogelijkheden volledig benut.

‘Door gebruik te maken van de slimme batterijsturing van Bliq kan de thuisbatterij dagelijks worden geladen als de stroomprijs in de groothandelsmarkt laag is; EPEX in Nederland en Belpex in Vlaanderen’, legt Klomp uit. ‘Wanneer de stroomprijzen hoog zijn, wordt de opgeslagen stroom verkocht tegen dat hoge tarief. Deze dynamische energieprijzen verschillen per uur en zijn 1 dag van tevoren bekend.’

Gratis trainingen
Klomp wijst erop dat steeds meer huishoudens dit afsluiten, zo zitten honderdduizenden huishoudens in Nederland al op een dergelijk contract. ‘De slimme sturing wordt gerealiseerd met de Bliq-vanger, een kastje ter grootte van een router, die aangesloten kan worden op nieuwe en bestaande thuisbatterijsystemen’, duidt Klomp. ‘Wij verzorgen gratis trainingen voor installateurs die geïnteresseerd zijn in het aanbieden van slimme batterijen.’

In de webshop van Solarclarity kunnen installateurs bovendien thuisbatterijen vinden van onder meer Huawei, Growatt, Enphase, BYD, SAJ en Pylontech. Verder worden bijpassende hybride omvormers van onder andere Fronius, SolarEdge, Huawei, Growatt, Solis en SAJ aangeboden. Ook de batterijaansturing van Bliq – die compatibel is met verschillende merken batterij-omvormers en er worden regelmatig nieuwe merken toegevoegd – is verkrijgbaar bij Solarclarity.

Bekijk alle details van de batterij-aansturing van Bliq hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten