Solar Magazine - FRES voorziet duizend gezinnen en bedrijven Uganda van zonnestroom
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
FRES voorziet duizend gezinnen en bedrijven Uganda van zonnestroom

FRES voorziet duizend gezinnen en bedrijven Uganda van zonnestroom

De Foundation Rural Energy Services (FRES) heeft in twee jaar tijd in Uganda duizend gezinnen en kleine bedrijven van zonnestroominstallaties voorzien. Ze worden gebruikt door zo'n tienduizend mensen. De Solar Home Systems (SHS) voorzien de gebruiken van stroom voor verlichting, radio en televisie, gebruik van mobiele telefoons en elektrische apparaten. Een SHS bestaat uit een zonnepaneel, een batterij en een regelaar. Eind februari zal FRES in Uganda een kantoor starten dat geopend worden de Ugandese minister Evan nergie en Mineralen. De opening vindt plaats in Mbarara, in het zuidwesten van Uganda.

100.000-doel
FRES heeft de ambitie om tot en met 2020 honderdduizend huishoudens en kleine bedrijven van zonne-energie te voorzien. De organisatie wordt bij het behalen van deze doelstelling onder meer gesponsord door Nuon en het land Zuid-Afrika. Inmiddels zijn vierentwintigduizend huishoudens en kleine bedrijven van een SHS voorzien. FRES heeft daartoe vestigingen in Mali, Zuid-Afrika, Burkina Faso, Uganda en Guinea-Bissau. Ze worden ieder geleid door een lokaal management en geven werk aan zo’n honderdzeventig mensen.

Fee-for-service
De FRES-bedrijven in Afrika werken op basis van het ‘fee-for-service’ principe. De afnemer betaalt maandelijks een vast bedrag voor licht en elektriciteit en kan kiezen uit drie tot vier energiediensten. FRES betaalt de installatie en is verantwoordelijk voor het functioneren en onderhoud van de installatie. Gemiddeld betaalt een afnemer zes tot dertien euro per maand, wat vaak minder is dan voor het traditionele gebruik van kaarsen of kerosine.
De zonnestroom stimuleert de rurale ontwikkeling op economisch en sociaal vlak. Er ontstaan nieuwe bedrijfjes zoals een bakkerijen of een oplaadwinkels voor mobiele telefoons. De kosten voor fotokopieën worden lager dankzij de zonnestroom. In sommige scholen zijn olielampen vervangen door elektrisch licht, waardoor ook ’s avonds les kan worden gegeven. Vervanging van olielampen of kaarsen is beter voor de gezondheid en vermindert de kans op brand en ongelukken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Strategisch Inkoper

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!