Solar Magazine - Tweede Kamer stemt voor verplichten zonnepanelen boven parkeerterreinen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer stemt voor verplichten zonnepanelen boven parkeerterreinen
© Groendus

Tweede Kamer stemt voor verplichten zonnepanelen boven parkeerterreinen

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid voor de motie van D66 gestemd die de regering oproept om de uitrol van zonnepanelen boven parkeerterreinen te verplichten en te subsidiëren.

Raoul Boucke en Faissal Boulakjar dienden afgelopen week namens D66 in de Tweede Kamer de motie in. Boucke stelde begin maart voor om de uitrol van zonnecarports op parkeerplaatsen via de Omgevingswet te gaan verplichten.

121 stemmen voor
Bij de stemming stemden BIJ1, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, fractie Den Haan, fractie Gündoğan, fractie Omtzigt, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP, SGP, Volt en VVD voor de motie. BoerBurgerBeweging (BBB), Forum voor Democratie, Groep Van Haga, JA21 en PVV stemden tegen de motie.

Daarmee is de motie met 121 stemmen voor en 29 stemmen tegen aangenomen.

Motie uitvoeren
De tekst van de aangenomen motie luidt als volgt: ‘overwegende dat dit kabinet inzet op meer zonne-energie en dat de voorkeursvolgorde zon voorschrijft dat bij het toepassen van zonnepanelen dubbel gebruik van de ruimte de voorkeur verdient; overwegende dat Nederland ruim 50 km2 parkeerterrein heeft en dat we zo snel mogelijk zo veel mogelijk elektrisch willen gaan rijden; verzoekt de regering om het verplicht plaatsen van zonnepanelen boven grote parkeerterreinen die daarvoor geschikt zijn, rekening houdend met onder andere schaduwwerking en transportcapaciteit op het net, zo spoedig mogelijk op te nemen in wet- en regelgeving, en daarbij 2030 als streefjaar aan te houden; verzoekt de regering om subsidies ook toe te snijden op zonnedaken boven parkeerterreinen en die projecten daarmee aantrekkelijker te maken dan zonprojecten die lager staan in de voorkeursvolgorde zon; verzoekt de regering om via het Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën kennis en kunde te delen over zonnedaken boven parkeerterreinen.’

Een minister mag een motie normaliter naast zich neerleggen, maar gezien de ruime Kamermeerderheid en het feit dat alle regeringspartijen voor de motie hebben gestemd, is dat in dit geval onwaarschijnlijk. Of en hoe minister Jetten de motie gaat uitvoeren, zal in de komende periode duidelijk worden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!