Solar Magazine - D66 wil zonnepanelen boven parkeerterreinen verplichten via Omgevingswet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
D66 wil zonnepanelen boven parkeerterreinen verplichten via Omgevingswet
© Soly

D66 wil zonnepanelen boven parkeerterreinen verplichten via Omgevingswet

Nederland moet boven 25 vierkante kilometer parkeerplaatsen 16 miljoen zonnepanelen installeren. Tweede Kamerlid Raoul Boucke van D66 wil dit bij wet gaan verplichten.

Onderzoek van CE Delft en Merosch in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wees enkele jaren geleden al uit dat er in Nederland ruimte is voor 11 gigawattpiek aan zonnecarports. Daarbij werd het potentieel zelfs op 80 vierkante kilometer geschat.

Grote kale vlaktes
‘Parkeerterreinen zijn nu vaak grote kale vlaktes’, stelt Boucke. ‘Die ruimte kunnen we veel slimmer gebruiken. We kunnen in één klap een gebied zo groot als 5.000 voetbalvelden volleggen met zonnepanelen. En met deze zonne-energie kunnen meteen elektrische auto’s worden opgeladen die eronder geparkeerd staan. In Frankrijk gebeurt het al. Hier kunnen we het ook.’

Boucke stelt in zijn rekensom dat Nederland 50 vierkante kilometer aan parkeerterrein heeft, waarvan hij verwacht dat de helft gebruikt kan worden. Zelfs met deze conservatieve schatting is dat een oppervlakte zo groot als de stad Leiden, benadrukt het Tweede Kamerlid. Op 25 vierkante kilometer passen volgens hem 16 miljoen zonnepanelen die jaarlijks 5,6 terawattuur stroom opwekken. Dat is genoeg om ruim 2 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien, of om 3,7 miljoen elektrische auto’s te laten rijden.

Verplichten in wet
Het Tweede Kamerlid kijkt voor de uitrol van zonnecarports naar gemeenten en bedrijven. Gemeenten zijn eigenaar van een deel van de Nederlandse parkeerterreinen en ook grote bedrijven bezitten veel parkeerplaatsen voor hun werknemers.

In Frankrijk is besloten dat alle grotere parkeerterreinen binnen 5 jaar zonnepanelen krijgen. Dat wil D66 ook voor Nederland vastleggen door deze verplichting in de wet op te nemen voor nieuwe en bestaande parkeerterreinen; daarbij wordt bijvoorbeeld aan een wijziging van de Omgevingswet gedacht.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!