Solar Magazine - Voorjaarsgesprekken Opwek van Energie op Rijksvastgoed van start
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Voorjaarsgesprekken Opwek van Energie op Rijksvastgoed van start
© Rijkswaterstaat

Voorjaarsgesprekken Opwek van Energie op Rijksvastgoed van start

In de komende maanden vinden voorjaarsgesprekken plaats met geïnteresseerde energieregio’s over mogelijk aanvullende locaties voor het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER).

24 van de 30 energieregio’s die een Regionale Energiestrategie (RES) – oftewel 80 procent – hebben zich aangemeld voor een gesprek. Samen met de energieregio’s verkent het OER-programmateam in deze gesprekken waar kansen en mogelijkheden liggen voor opwek van hernieuwbare energie in de regio’s.

Slimme koppeling
Via het OER-programma, dat eind 2020 is gestart in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), levert de overheid een bijdrage aan de energietransitie door waar mogelijk eigen grond, water en vastgoed beschikbaar te stellen voor de opwek van energie.

Het idee is op de gronden of vastgoed een slimme koppeling te leggen met andere functies, bijvoorbeeld door de opwek te realiseren naast snel-, spoorwegen of oefenterrein van Defensie. Het programma heeft als doel een substantiële bijdrage te leveren aan de doelstelling van de 30 energieregio’s en om hernieuwbare opwek te realiseren voor 2030.

Kansrijke locatie
De energieregio’s en de rijkspartners bepalen samen welke locaties kansrijk zijn voor de opwek van hernieuwbare energie. Uitgangspunten voor opname in het OER-programma zijn dat locaties passen binnen het bod van de RES-regio’s of de verdere uitwerking die daar binnen een RES-regio aan wordt gegeven, én dat de betrokken rijksdienst zijn kerntaken goed kan blijven uitvoeren.

Het OER-programma treft samen met gemeenten en provincies de voorbereidingen voor de start van een openbare procedure om een ontwikkelaar te vinden die het energieproject kan realiseren. Na de ambtelijk verkennende gesprekken met de 24 energieregio’s kunnen locaties worden aangemeld, mits daar bestuurlijk commitment voor is. Omdat de gesprekken doorlopen tot begin mei, is de mogelijkheid voor aanmelding van locaties verplaatst naar uiterlijk 16 juni.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!