logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
28 januari 2015

Solar Trendrapport 2015: omzet NL solar sector 2.424 miljoen euro, mogelijk 500+ MW geïnstalleerd in 2014

De omzet van de Nederlandse zonne-energiesector is gestegen van 1.825 miljoen euro in 2013 naar 2.424 miljoen euro in 2014. Dit blijkt uit onderzoek in het kader van het Solar Trendrapport 2015.

Voor het Nationaal Solar Trendrapport is voor het eerst in de geschiedenis een grootschalig onderzoek gedaan naar de omzet, winst en werkgelegenheid in de zonne-energiesector. De resultaten van het onderzoek zijn niet alleen indrukwekkend, maar laten zien dat alle eerdere schattingen fors te laag waren. De omzetten van leveranciers en installateurs zijn in 2014 ten opzichte van 2013 met respectievelijk tweeënvijftig en zestig procent gestegen. Het aantal voltijdsbanen (fte) is in 2014 ten opzichte van 2013 zelfs met vijfenzeventig procent gestegen.

 

Verder blijkt dat in 2014 voor ruim één gigawatt aan zonnepanelen geïmporteerd is (in Nederland) bestemd voor Nederlandse bedrijven. Dit is op te maken uit  gegevens verstrekt door de Douane Nederland. Het blijft daarbij onduidelijk hoeveel megawatt hiervan daadwerkelijk in Nederland geïnstalleerd is, maar diverse signalen wijzen volgens het trendrapport erop dat in Nederland in 2014 boven de vijfhonderd megawatt is geïnstalleerd. Marktanalist Peter Segaar (Polder PV) rekent in het rapport met drie scenario’s: driehonderdvijftig, zeshonderdvijftig of achthonderdvijftig megawattpiek nieuw geïnstalleerd vermogen in 2014.

 

Zie ook de berichten:


Over het Solar Trendrapport 2015

Het Solar Trendrapport 2015 is een marktonderzoek (tot stand gekomen door een coproductie van Solar Solutions en Solar Magazine en met ondersteuning van Holland Solar, TKI Solar Energy en UNETO-VNI) waaraan tweehonderd solar professionals hebben meegewerkt. Het trendrapport brengt jaarlijks trends in kaart over kwaliteit, marktontwikkelingen, techniek en politieke ontwikkelingen. Daarnaast is dit jaar voor het eerst een brancheonderzoek uitgevoerd naar cijfers over omzet, winst en werkgelegenheid. Het Solar Trendrapport 2015 omvat ruim tachtig pagina’s met gegevens, interpretaties en aanbevelingen. Een volledig exemplaar van het Solar Trendrapport 2015 is hier te bestellen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten