30,6 procent van de respondenten die meegewerkt hebben aan het Solar Trendrapport is installateur, 30,1 procent leverancier/importeur en 26,0 procent R&D-organisatie / niet-technisch dienstverlener. Wat verder opvalt aan het profiel van de respondenten is dat bijna de helft van de respondenten aangeeft ook (40,3 procent) of zelfs voornamelijk (8,7 procent) actief te zijn in zonnewarmte. De meerderheid van de bedrijven is inmiddels meer dan vijf jaar actief in zonne-energie. Naast activiteiten rond zonne-energie, zijn veel van de respondenten ook actief in warmtepompen, led-verlichting en duurzaam advieswerk.
Belangrijkste conclusie: veel optimisme over 2015
Belangrijkste conclusie die op basis van de gegevens uit het rapport getrokken kan worden, is dat de sector ook in 2014 gegroeid is en zeer optimistisch is over het kalenderjaar 2015. Vijftig procent van de zonne-energiesector heeft de omzet in 2014 zien stijgen. Tachtig procent van de sector heeft ook de winst zien stijgen of consolideren.
Ruim driekwart van de respondenten verwacht een stijging van de omzet in 2015. Eenderde van de respondenten denkt dat het nieuw geïnstalleerd vermogen qua omvang gelijk blijft aan 2014, bijna tweederde verwacht een stijging. De verwachte omzetstijging komt voort uit een aantal factoren. Er is volgens de respondenten nog altijd sprake van een groeiende focus gericht op (duurzame) energiebesparing. Na het veiligstellen van de salderingsregeling (tot in ieder geval 2020, met een evaluatie vanaf 2017) worden de uitvloeisels van de SDE+-regeling in de praktijk zichtbaar. Beide regelingen leiden waarschijnlijk tot (sterke) groei van de zonne-energiemarkt. Anderzijds is de onderlinge concurrentiestrijd nog altijd groot en is zijn er tekenen van marktconsolidatie.
Enkele opmerkelijke hoofdlijnen uit het trendrapport zijn:
Zie ook de berichten:
Over het Solar Trendrapport 2015
Het Solar Trendrapport 2015 is een marktonderzoek (tot stand gekomen door een coproductie van Solar Solutions en Solar Magazine en met ondersteuning van Holland Solar, TKI Solar Energy en UNETO-VNI) waaraan tweehonderd solar professionals hebben meegewerkt. Het trendrapport brengt jaarlijks trends in kaart over kwaliteit, marktontwikkelingen, techniek en politieke ontwikkelingen. Daarnaast is dit jaar voor het eerst een brancheonderzoek uitgevoerd naar cijfers over omzet, winst en werkgelegenheid. Het Solar Trendrapport 2015 omvat ruim tachtig pagina’s met gegevens, interpretaties en aanbevelingen. Een volledig exemplaar van het Solar Trendrapport 2015 is hier te bestellen.