logo
wvhj2023
© Ecopower
© Ecopower
23 maart 2023

Nieuw raamcontract Ecopower en VEB voor zonnepanelen met burgerparticipatie

Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) heeft een nieuw raamcontract gesloten met Ecopower voor de realisatie van zonnepanelen met derdepartijfinanciering op het dak van gemeentegebouwen, scholen en andere organisaties.

Het Vlaams EnergieBedrijf is een agentschap van de Vlaamse overheid dat de openbare sector ontzorgt om duurzaam en efficiënt met energie om te springen.

Geen openbare aanbesteding
Het voordeel van het raamcontract is dat overheden geen aanbesteding hoeven te laten plaatsvinden. Ecopower mag de opdracht uitvoeren samen met andere burgercoöperaties – ‘REScoop’ – net als bij de voorgaande opdracht. Binnen dat raamcontract werd een groot aantal projecten gerealiseerd, zoals de zonnepanelen op gemeentegebouwen van Kalmthout, Wuustwezel, Bornem, Mechelen en Alken.

Het bestuur, de school of de vereniging zonder winstoogmerk (vzw) dient geen openbare aanbesteding uit te voeren maar kan rechtstreeks van het aanbod gebruikmaken. Dit beperkt de administratieve rompslomp en versnelt de realisatie.

Financiering
De burgercoöperatie neemt de financiering, de plaatsing en het beheer van de zonnepanelen voor haar rekening. Gedurende 10, 15 of 20 jaar neemt de eigenaar van het dak de geproduceerde elektriciteit af tegen een vastgelegde prijs. Na de contractperiode worden de zonnepanelen kosteloos overgedragen aan de dakeigenaar.

Elk nieuw zonneproject wordt coöperatief ingevuld: buurtbewoners, inwoners, personeelsleden, ouders van de school of leden en bestuursleden van de vzw kunnen mee-investeren en zo mede-eigenaar worden van de installatie. Zonnepaneelinstallaties met burgerparticipatie plaatsen helpt Vlaamse lokale besturen met het bereiken van de doelstelling om tegen 2030 per 500 inwoners een coöperatief project te realiseren. Deze doelstelling is vastgelegd in het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten