Solar Magazine - Nieuw raamcontract Ecopower en VEB voor zonnepanelen met burgerparticipatie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuw raamcontract Ecopower en VEB voor zonnepanelen met burgerparticipatie
© Ecopower

Nieuw raamcontract Ecopower en VEB voor zonnepanelen met burgerparticipatie

Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) heeft een nieuw raamcontract gesloten met Ecopower voor de realisatie van zonnepanelen met derdepartijfinanciering op het dak van gemeentegebouwen, scholen en andere organisaties.

Het Vlaams EnergieBedrijf is een agentschap van de Vlaamse overheid dat de openbare sector ontzorgt om duurzaam en efficiënt met energie om te springen.

Geen openbare aanbesteding
Het voordeel van het raamcontract is dat overheden geen aanbesteding hoeven te laten plaatsvinden. Ecopower mag de opdracht uitvoeren samen met andere burgercoöperaties – ‘REScoop’ – net als bij de voorgaande opdracht. Binnen dat raamcontract werd een groot aantal projecten gerealiseerd, zoals de zonnepanelen op gemeentegebouwen van Kalmthout, Wuustwezel, Bornem, Mechelen en Alken.

Het bestuur, de school of de vereniging zonder winstoogmerk (vzw) dient geen openbare aanbesteding uit te voeren maar kan rechtstreeks van het aanbod gebruikmaken. Dit beperkt de administratieve rompslomp en versnelt de realisatie.

Financiering
De burgercoöperatie neemt de financiering, de plaatsing en het beheer van de zonnepanelen voor haar rekening. Gedurende 10, 15 of 20 jaar neemt de eigenaar van het dak de geproduceerde elektriciteit af tegen een vastgelegde prijs. Na de contractperiode worden de zonnepanelen kosteloos overgedragen aan de dakeigenaar.

Elk nieuw zonneproject wordt coöperatief ingevuld: buurtbewoners, inwoners, personeelsleden, ouders van de school of leden en bestuursleden van de vzw kunnen mee-investeren en zo mede-eigenaar worden van de installatie. Zonnepaneelinstallaties met burgerparticipatie plaatsen helpt Vlaamse lokale besturen met het bereiken van de doelstelling om tegen 2030 per 500 inwoners een coöperatief project te realiseren. Deze doelstelling is vastgelegd in het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP).

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!