Ecopower verdeelt onder haar klanten de stroom uit de eigen coöperatieve productie-installaties, van bevriende coöperaties en van de coöperanten die het overschot van hun zonnepanelen injecteren op het stroomnet. De organisatie maakt daarbij geen winst op de levering van stroom, waardoor ze tot op heden veel goedkoper was dan de andere energieleveranciers.
Verlies vermijden
Op jaarbasis beschikt Ecopower weliswaar over voldoende groene burgerstroom om de totale levering te dekken, maar op sommige momenten is er stroom over en op andere momenten te kort. De prijzen op het moment van verkoop zijn veel lager dan de prijs op het moment van aankoop. Het resultaat is dat de kosten voor de levering van elektriciteit door alle ontwikkelingen op de huidige energiemarkt sterk oplopen.
De prijsstijgingen die Ecopower op 1 januari en 1 juli 2022 al heeft doorgevoerd, waren beperkt en blijken nu onvoldoende om de reële kosten te dekken. De prijsstijging en de verandering van het prijssysteem dat ingaat op 1 november hebben volgens de organisatie niet als doel om winst op te leveren, maar om de reële kosten te dekken en om groot verlies in het laatste kwartaal van 2022 te vermijden. Met de veranderingen vanaf 1 november stelt Ecopower te waken over de financiële gezondheid van de coöperatie.
Prijsformule
Ecopower gaat voortaan een prijsformule gebruiken die voor de helft een vaste prijs rekent van 23 eurocent per kilowattuur en voor de helft het gewogen gemiddelde van de op de spotmarkt gepubliceerde uurprijzen per maand. Dat variabele gedeelte weet Ecopower pas aan het einde van de maand en daarom publiceert het op voorhand een inschatting. Voor november 2022 is dat bijvoorbeeld 89 eurocent per kilowattuur.
Op basis van 50 procent à 23 eurocent en 50 procent à 89 eurocent betalen klanten van Ecopower 56 euro per kilowattuur voor stroom. Dat is exclusief netkosten, btw en heffingen, waardoor de totale prijs op 73,5 eurocent per kilowattuur zou uitkomen in het rekenvoorbeeld.
Bovenstaande grafiek laat de elektriciteitsprijs exclusief btw op de EPEX-markt zien (blauw), de huidige prognose van de toekomstige marktprijs (geel) en de Ecopower-prijs (alleen het gedeelte elektriciteit, groen).
Elk moment
Op termijn streeft Ecopower ernaar om op ieder moment over voldoende eigen elektriciteit te beschikken om aan de vraag van haar leden te voldoen. De coöperatie stelt veel onderzoek te doen naar automatische sturing, opslag en gedragsverandering. In een eerste stap zal een dynamische prijsformule ingevoerd worden voor klanten met een digitale meter die de mogelijkheid hebben om automatisch te sturen op basis van prijssignalen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.