logo
wvhj2023
© TNO
© TNO
22 maart 2023

Nederlands-Duits consortium ontwikkelt nieuwe zonnepanelen met tandemzonnecellen

Onderzoeksinstituut TNO gaat samen met een groep Nederlandse en Duitse bedrijven binnen het innovatieproject FIT4Market een nieuwe generatie zonnepanelen met tandemzonnecellen ontwikkelen voor de Europese markt.

In samenwerking met Nederlandse en Duitse industriële partners werkt TNO aan een tandemzonnepaneel dat bestaat uit monolithische perovskietzonnecellen en siliciumzonnecellen die op elkaar zijn gestapeld. Deze toepassing kan hogere rendementen bereiken dan de huidige siliciumgebaseerde zonnepanelen, wat resulteert in meer vermogen per vierkante meter en lagere kosten per kilowattuur.

Hogere rendementen
Tandemzonnecellen kunnen namelijk hogere rendementen behalen dan zonnecellen die uit 1 laag bestaan, omdat het zonnespectrum beter wordt benut. De huidige tandemzonnecellen combineren commerciële siliciumtechnologie voor de onderste laag met perovskiettechnologie als extra en bovenste laag.

Perovskiettechnologie biedt een zeer efficiënte omzetting van ultraviolet en zichtbaar licht en een hoge transparantie voor nabij infrarood licht. Het innovatieproject beoogt de ontwikkeling van een vereenvoudigde aanpak van de tandemtechnologie om de marktintroductie te versnellen. Daarbij wordt voortgebouwd op de ervaring die de partners tot dusver hebben opgedaan en wordt de complexiteit van de verwerking geminimaliseerd.

TNO ontwikkelt zijn tandemtechnologie sinds 2016 en een handvol industriële partners – waaronder Qcells – en hoopt deze technologie uiteindelijk in massaproductie te kunnen inzetten. Het FIT4Market-project zal valideren dat tandemzonnepanelen op basis van de momenteel gebruikte perc-siliciumbodemzonnecellen industrieel produceerbaar, concurrerend in efficiëntie en kosten en concurrerend in stabiliteit zijn. Verder zullen veldproeven gegevens opleveren om de bankability te vergroten. Naast TNO en Qcells zijn SMIT Thermal Solutions, Levitech, Tempress en Yparex bij het project betrokken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten