Solar Magazine - Nederlands-Duits consortium ontwikkelt nieuwe zonnepanelen met tandemzonnecellen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederlands-Duits consortium ontwikkelt nieuwe zonnepanelen met tandemzonnecellen
© TNO

Nederlands-Duits consortium ontwikkelt nieuwe zonnepanelen met tandemzonnecellen

Onderzoeksinstituut TNO gaat samen met een groep Nederlandse en Duitse bedrijven binnen het innovatieproject FIT4Market een nieuwe generatie zonnepanelen met tandemzonnecellen ontwikkelen voor de Europese markt.

In samenwerking met Nederlandse en Duitse industriële partners werkt TNO aan een tandemzonnepaneel dat bestaat uit monolithische perovskietzonnecellen en siliciumzonnecellen die op elkaar zijn gestapeld. Deze toepassing kan hogere rendementen bereiken dan de huidige siliciumgebaseerde zonnepanelen, wat resulteert in meer vermogen per vierkante meter en lagere kosten per kilowattuur.

Hogere rendementen
Tandemzonnecellen kunnen namelijk hogere rendementen behalen dan zonnecellen die uit 1 laag bestaan, omdat het zonnespectrum beter wordt benut. De huidige tandemzonnecellen combineren commerciële siliciumtechnologie voor de onderste laag met perovskiettechnologie als extra en bovenste laag.

Perovskiettechnologie biedt een zeer efficiënte omzetting van ultraviolet en zichtbaar licht en een hoge transparantie voor nabij infrarood licht. Het innovatieproject beoogt de ontwikkeling van een vereenvoudigde aanpak van de tandemtechnologie om de marktintroductie te versnellen. Daarbij wordt voortgebouwd op de ervaring die de partners tot dusver hebben opgedaan en wordt de complexiteit van de verwerking geminimaliseerd.

TNO ontwikkelt zijn tandemtechnologie sinds 2016 en een handvol industriële partners – waaronder Qcells – en hoopt deze technologie uiteindelijk in massaproductie te kunnen inzetten. Het FIT4Market-project zal valideren dat tandemzonnepanelen op basis van de momenteel gebruikte perc-siliciumbodemzonnecellen industrieel produceerbaar, concurrerend in efficiëntie en kosten en concurrerend in stabiliteit zijn. Verder zullen veldproeven gegevens opleveren om de bankability te vergroten. Naast TNO en Qcells zijn SMIT Thermal Solutions, Levitech, Tempress en Yparex bij het project betrokken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!