logo
wvhj2023
© Belgian Hydrogen Council
© Belgian Hydrogen Council
21 maart 2023

België richt nationale waterstofraad op: Belgian Hydrogen Council moet Europese koppositie veiligstellen

WaterstofNet en Cluster Tweed hebben een nationale waterstofraad opgericht: de Belgian Hydrogen Council (BHC) om de positie van België in Europa en op het wereldtoneel te consolideren en te versterken.

WaterstofNet en Cluster Tweed coördineren al enkele jaren hun regionale waterstofclusters in Vlaanderen en Wallonië en richten nu samen de nationale waterstofraad op die de verschillende politieke niveaus in België wil overstijgen. De 150 Belgische leden van de Waterstof Industrie Cluster die sinds 2015 door WaterstofNet wordt gecoördineerd en de 70 leden van de H2Hub Wallonië die sinds 2020 door Cluster Tweed wordt gecoördineerd, zijn automatisch lid van de Belgian Hydrogen Council.

Beleidsmakers adviseren
De Belgian Hydrogen Council zal belangrijke taken op zich nemen, zoals de promotie van de Belgische waterstofindustrie in binnen- en buitenland en het adviseren van beleidsmakers bij de uitrol van hun regionale en federale waterstofstrategieën. Europa versnelt snel zijn ambities en activiteiten op het gebied van waterstof om zijn klimaatdoelstellingen te halen en onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. België heeft tot nu een pioniersrol vervuld in de ontwikkeling van waterstoftechnologie. De oprichting van een Belgian Hydrogen Council is volgens de initiatiefnemers cruciaal om dit leiderschap in waterstof te consolideren en te versterken. De Belgische waterstofindustrie vraagt namelijk al lange tijd om de oprichting van een nationaal forum waar bedrijven aan het roer staan en tastbare resultaten het hoofddoel zijn.

De eerste doelstelling van de waterstofraad is een snelle implementatie van waterstof in België vergemakkelijken door regelgevende, technische en economische belemmeringen op te lossen. De tweede doelstelling is een sterk verhaal over waterstof ontwikkelen om van België een belangrijke invoerhub voor waterstof te maken en nationale waterstoftechnologie te promoten, zodat België zowel waterstoftechnologie als kennis wereldwijd kan exporteren. 

Waterstofhub
Tinne Van der Straeten, Federaal minister van Energie: ‘Ons land heeft de ambitie om de waterstofhub van Europa te worden. Met hernieuwbare waterstof versterken we onze energieonafhankelijkheid en vergroenen we onze industrie. Onze unieke locatie, op een energiekruispunt in het midden van verschillende industriële clusters, maakt van ons een ideaal invoer- en doorvoerland voor hernieuwbare waterstof. Daarnaast zijn onze bedrijven pioniers in waterstoftechnologie en beschikken we over een van de meest ontwikkelde waterstofnetwerken ter wereld. De Belgian Hydrogen Council versterkt de samenwerking in eigen land om België als leider in de energietransitie te verzekeren.’

De werkgroepen en het bestuur

De Belgian Hydrogen Council heeft niet alleen een bestuur aangesteld, maar ook 5 thematische werkgroepen – zogenaamde ‘tasks’ – opgericht.

Deze tasks zullen het kloppend hart van de waterstofraad worden. Task 1 zal zich bijvoorbeeld richten op het adviseren van de verschillende Belgische autoriteiten over belangrijke waterstofkwesties en zal voorstellen ontwikkelen over onderwerpen als waterstofcertificering. Task 2 zal zich bezighouden met de ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur in België. Task 3 voor promotie en Task 4 voor internationalisering zullen werken aan de profilering van Belgische bedrijven in binnen- en buitenland. Task 5 zal zich ten slotte richten op opleiding en onderwijs rond waterstof.

Het bestuur van de Belgian Hydrogen Council wordt gevormd door 8 bedrijven die de waterstofwaardeketen bestrijken. Deze bedrijven werden gekozen onder en door alle clusterleden en zullen de Raad de komende 2 jaar vertegenwoordigen. Het gaat om ENGIE (productie), John Cockerill (technologie), Fluxys (infrastructuur), Port of Antwerp-Bruges (havens & import), ArcelorMittal (industrie), INEOS (industrie) Virya Energy (mobiliteit) en Sirris (onderzoek).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten