Solar Magazine - Amerika installeert recordhoeveelheid van 4,8 gigawatt batterijen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerika installeert recordhoeveelheid van 4,8 gigawatt batterijen
© Tesla

Amerika installeert recordhoeveelheid van 4,8 gigawatt batterijen

Amerika heeft in 2022 een recordvermogen aan batterijen verwelkomd: 4,8 gigawatt. Dat is bijna net zo veel als in de twee voorgaande jaren opgeteld, toen 5 gigawatt aan nieuw vermogen werd geïnstalleerd.

Volgens marktonderzoeksbureau Wood Mackenzie is dit pas het begin, want in de periode 2023-2027 wordt in Amerika naar verwachting 75 gigawatt vermogen aan batterijen geïnstalleerd.

Vertragingen
De groei had afgelopen kalenderjaar nog flink hoger kunnen zijn, omdat projecten in alle marktsegmenten te maken hadden met vertragingen.

‘Energieopslag beleefde zijn beste jaar tot nu toe in 2022’, aldus John Hensley, vicepresident Research & Analytics van de American Clean Power Association (ACP). ‘De cumulatieve operationele opslagcapaciteit op nutsschaal nam toe met 80 procent. Hoewel we tegen het einde van het jaar een lichte daling van het aantal installaties zagen, is de trend duidelijk: energieopslag maakt een snelle groeicurve door en is al een belangrijk onderdeel van het bouwen van een veerkrachtig stroomnet dat overvloedige schone energie ondersteunt.’

Volgens het laatste U.S. Energy Storage Monitor-rapport van ACP en Wood Mackenzie heeft de markt in het vierde kwartaal van vorig jaar 1.067 megawatt aan batterijen toegevoegd, 33 procent minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Die krimp werd veroorzaakt door beperkingen in de toeleveringsketen en de oplevering van netaansluitingen. Meer dan 3 gigawatt aan projecten die gepland stonden om in het vierde kwartaal opgeleverd te worden, zijn vertraagd of stopgezet.

171 megawatt
Het residentiële opslagsegment groeide echter met 11 procent ten opzichte van het derde kwartaal en brak een record met 171 megawatt nieuw geïnstalleerd vermogen.

‘Vooruitkijkend verwachten we dat de Amerikaanse opslagmarkt tussen 2023 en 2027 bijna 75 gigawatt zal installeren. Installaties op netschaal zijn goed voor ongeveer 60 gigawatt, 81 procent van de nieuw toegevoegde capaciteit’, aldus Vanessa Witte, senior analist bij het energieopslagteam van Wood Mackenzie.

Prijsverlagingen
‘Californië blijft tot 2027 het grootste marktaandeel van residentiële installaties behouden met 47 procent, wat elke andere staat ver overschaduwt’, duidt Witte. ‘Puerto Rico blijft tot 2027 de op een na grootste met een aandeel van 11 procent.’

Volgens de onderzoekers is 7 gigawatt vermogen aan batterijen waarvan de oplevering in 2022 gepland stond, uitgesteld naar latere jaren of geannuleerd. Dat zou het gevolg zijn van hogere kosten en het simpelweg niet lukken om tijdig de benodigde batterijen aan te schaffen. Toch heeft Wood Mackenzie ook goed nieuws: prijsverlagingen gloren voor batterijen aan de horizon, nu de grondstofprijzen beginnen te dalen. In 2023 wordt een daling van de systeemkosten verwacht. Desondanks blijven er ook uitdagingen, zoals vertragingen in de levering en een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!