logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
20 maart 2023

TenneT investeert recordbedrag van 4,5 miljard euro in verzwaring stroomnet

TenneT heeft afgelopen jaar een recordbedrag van 4,5 miljard euro geïnvesteerd in de uitbreiding van het hoogspanningsnet voor de uitrol van wind- en zonne-energie. Ze groeien de komende jaren naar 8 miljard euro.

Het personeelsbestand werd daarbij fors uitgebreid – met 777 stuks naar 7.397 medewerkers – om de energietransitie te faciliteren. De omzet steeg van 6.367 miljoen naar 9.840 miljoen euro.

320 kilometer
Aan land leverde TenneT afgelopen jaar bijna 320 kilometer aan nieuwe hoogspanningsverbindingen of verbindingen met een hogere capaciteit op; 200 in Duitsland en 120 in Nederland. Daarnaast zijn 6 nieuwe hoogspanningsstations gebouwd.

In Nederland is verder begonnen met de vervanging van 140 hoogspanningsstations. Dit ongeveer 10 jaar durende Bay Replacement-programma is gebaseerd op een geheel nieuwe aanpak met modulaire, off-the-shelf, gestandaardiseerde modules, waardoor het werk sneller, efficiënter en veiliger kan worden uitgevoerd.

8 miljard euro
‘Ondanks grote druk op de leveringszekerheid van elektriciteit en energie, de ongekende volatiliteit op de energiemarkten en de hoge gas- en elektriciteitsprijzen hebben wij een hoge netbeschikbaarheid van 99,9996 procent’, aldus Manon van Beek, chief executive officer van TenneT.

De komende 10 jaar zullen TenneT’s jaarlijkse investeringen naar verwachting groeien naar ten minste 8 miljard euro. Sinds 2011 heeft de hoogspanningsnetbeheerder al ruim 30 miljard euro geïnvesteerd: 9,4 miljard euro in Nederland en 21,1 miljard euro in Duitsland.

Dividend
De Nederlandse staat krijgt als aandeelhouder dit jaar een dividend uitgekeerd van 207 miljoen euro. In de afgelopen 10 jaar heeft Nederland daarmee 1,4 miljard euro dividend ontvangen.

‘Onze financiële prestaties zijn wederom solide’, aldus Arina Freitag, chief financial officer van TenneT.  'Als gezonde en stabiele netbeheerder bevinden wij ons in het hart van de meest ingrijpende verandering van ons energiesysteem. Dit betekent een sterk groeiende investeringsportefeuille en een overeenkomstige behoefte aan eigen vermogen. Wij zijn in gesprek met de Duitse en Nederlandse overheid om deze groeiende eigen vermogensbehoefte te waarborgen.’

Groene obligaties
Met het oog op de enorme investeringen maakt TenneT bij de toegang tot kapitaalmarkten en schuldfinanciering gebruik van groene financiering. In 2022 gaf de netbeheerder voor 6,85 miljard euro aan groene obligaties uit.

Momenteel heeft TenneT ongeveer 19,5 miljard euro aan schuld in verschillende vormen uitstaan die in de afgelopen 7 jaar zijn uitgegeven. De Nederlandse staat heeft als aandeelhouder in 2022 met ruim 1,2 miljard euro bijgedragen aan de kapitaalbehoefte van het Nederlandse deel van TenneT. Tot 2032 zal de behoefte aan eigen vermogen in Nederland ongeveer 10 miljard euro bedragen en in Duitsland circa 15 miljard euro.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten