logo
wvhj2023
© TKI Urban Energy
© TKI Urban Energy
9 maart 2023

Programma Verbouwstromen: ‘Kickstart voor opschaling integrale verduurzaming Nederlandse woningen’

In het programma Verbouwstromen bundelen De Bouwcampus, Stroomversnelling, TKI Bouw & Techniek en TKI Urban Energy hun krachten. Doel is het versnellen van de verduurzaming van woningen in Nederland.

Dat moet onder andere gebeuren door aanjagen van opschaling middels het organiseren van het aanbod van en de vraag naar eenvormige, integrale oplossingen en de standaardisatie van processen. Die opgave is geen sinecure. Maar de succesvolle uitrol van zonne-energie biedt hoop en inspiratie.

In het programma Verbouwstromen wordt onderscheid gemaakt tussen 3 marktsegmenten – koopwoningen, huurwoningen en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Annemieke van Doorn, programmamanager bij TKI Urban Energy, focust zich als zogenaamde ‘market owner’ op het eerste. Ze noemt het programma even ambitieus als noodzakelijk.

Structurele omslag
‘In het Nederlandse Klimaatakkoord hebben we belangrijke afspraken gemaakt over lange- termijndoelen, voor 2030 en 2050. Als we naar de huidige status van de verduurzaming van woningen kijken dan is de conclusie dat we het met het huidige tempo niet gaan redden. De snelheid moet omhoog. Er zijn op dit vlak diverse initiatieven geweest. Maar het blijkt lastig. Met Verbouwstromen willen we een structurele omslag teweegbrengen, samen met bouwers, installateurs, toeleveranciers, verhuurders, woningcorporaties, lokale overheden en huiseigenaren, allereerst door het versterken van kansrijke samenwerkingsverbanden en werken aan de juiste marktcondities.’

Industrieel proces
Een grote uitdaging bij het realiseren van de verduurzamingsopgave voor woningen ligt in het bewerkstelligen van opschaalbare renovatiestromen. De kunst daarbij is het organiseren en afstemmen van het aanbod van en de vraag naar integrale oplossingen, en dat in grote aantallen. Binnen het programma Verbouwstromen worden integrale oplossingen daarbij gezien als oplossingen waarin minimaal 2 maatregelen – bijvoorbeeld zonnepanelen, pvt, zonneboiler, isolatie van dak, gevel of ramen, of een warmtepomp - worden gecombineerd. Van Doorn noemt in dit verband de noodzaak van een geautomatiseerde aanpak, en idealiter een industrieel proces – van de fabricage van producten, marktuitvraag en offertetrajecten tot en met uitvoering. Wat dit betreft is het huidige aanbod nog te duur, en de vraag blijft achter. Er is dus sprake van een kip-ei-verhaal dat opschaling in de weg zit.

Juiste stimulering
‘Slimmer, sneller en effectiever’, dat zijn de kernwoorden aldus Robin Quax, programmamanager bij Urban Energy. ‘Je kunt wat wij nastreven zien als een complexe en spannende onderneming. Kijk echter naar het succes van zonnepanelen. Op ruim een kwart van de Nederlandse huizen ligt momenteel al een zonne-energiesysteem. Dat is dan weliswaar geen integrale oplossing, maar is wel gelukt. Een belangrijke reden ligt in de daling van de prijzen van zonnepanelen, zo’n 90 procent over de afgelopen 12 jaar. Maar ook de kosten van het ontwerp- en installatieproces zijn afgenomen, onder andere door het gebruik van luchtfoto’s en software en efficiënte montage. Bovendien was er sprake van de juiste stimulering door de overheid, met name in de vorm van de salderingsregeling en btw-teruggave.’

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten