logo
wvhj2023
© NIYATA Energy
© NIYATA Energy
9 maart 2023

NIYATA Energy: ‘Alles is familie en familie is alles’

Wat in 2011 begon met deur-aan-deur zonnepanelen verkopen, is uitgegroeid tot de grootste residentiële pv-installateur van Midden-Nederland: NIYATA Energy.

Het familiebedrijf dat wordt gerund door de gebroeders Yasin en Tansel Kilic – en ook zus Nilay werkt er – staat momenteel aan de vooravond van forse uitbreiding en verbreding. Groei is echter geen doel op zich. ‘De focus ligt op mensen. Iedereen moet zich kunnen ontplooien en meedoen, ook als je tussen wal en schip bent gevallen. Vanuit dat principe hebben we een inclusief en zeer divers bedrijf gebouwd. Onze bijzondere cultuur is de basis van ons succes’, aldus chief financial officer Yasin Kiliç.

Het verhaal van NIYATA Energy begint met Dursun Kilic. Yasin omschrijft zijn vader als de Elon Musk van het bedrijf – de visionair. Hij is vrij aan het ondernemen en voornamelijk bezig met de toekomst van het bedrijf; nieuwe kansen en ontwikkelingen. In de dagelijkse bedrijfsvoering houdt hij zich op de achtergrond.

Ins en outs
‘Wij zetten onze eerste stappen in de zonne-energie in 2011’, vertelt chief marketing officer Tansel. ‘Onze vader zag vanuit zijn technische achtergrond en het belang van verduurzaming al vroeg dat er een grote toekomst voor pv was. In Nederland was het echter nog een markt die in de kinderschoenen stond. We gingen de nieuwbouwwijken in en klopten op alle deuren om zonnepanelen aan te bieden. Ondertussen leerden we alle ins en outs van ondernemerschap en de techniek. Inmiddels bieden we met NIYATA al meer dan 10 jaar duurzame-energieoplossingen. Zo’n 70 procent van onze activiteiten is gericht op zonnepanelen voor particulieren, de rest op grootzakelijk en laadpalen.’

Ruggengraat
De versnelling voor NIYATA Energy kwam in 2015, toen de Nederlandse residentiële markt voor zonnepanelen echt loskwam. Het bedrijf maakte een expliciete keuze ten aanzien van de cultuur en strategische ontwikkeling, en houdt daar sindsdien aan vast.

Er was destijds al een tekort aan vakmensen. ‘Dit zou alleen maar toenemen, beseften we, en daar wilden we op inspelen door – naast potentiële klanten – vooral de focus op technisch geschoold personeel te leggen’, vertelt Yasin. ‘We richtten de NIYATA Academy op, waarmee we personen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot duurzaamheidsmonteur opleiden. Dat doen we in samenwerking met landelijke organisaties zoals het UWV, Vluchtelingenwerk, en gemeenten. Dat startte in Katwijk, inmiddels doen we het in meerdere gemeenten in onze regio. Dit is de ruggengraat van onze organisatie en ook de reden waarom we minder last hebben van de schaarste op de arbeidsmarkt.’

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten