Kor Buitendijk kwam enkele jaren geleden met het idee op de proppen om voor de Noord-Hollandse kust van het IJsselmeer in de Wieringerhoek met zonne-atollen zowel de natuur te versterken als zonne-energie op te wekken.
Haalbaar en uitvoerbaar
Onderzoeksinstituut Deltares en adviesbureau Bureau Waardenburg concludeerden destijds al dat Buitendijks plan kansrijk was. Inmiddels heeft het Meerlicht-consortium – bestaande uit GroenLeven en Van Oord – in samenwerking met TNO, Deltares, Waardenburg Ecology en H+N+S Landschapsarchitecten het plan van Kor Buitendijk technisch verder uitgewerkt tot een haalbaar en uitvoerbaar Buitendijks Plan.
In onderstaande video vertelt Pim Kupers van H+N+S Landschapsarchitecten over het ‘Buitendijks Plan 2.0’ dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ambitie uit de Regionale Energiestrategie (RES) van de energieregio Noord-Holland Noord.
Wachten op ministerie
De initiatiefnemers hebben het Buitendijks Plan 2.0 – dat voorziet in de installatie van 2,5 miljoen zonnepanelen – inmiddels ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Zodra dat groen licht geeft, kan het Meerlicht-consortium de onderhandelingen starten met het Rijksvastgoedbedrijf over de (financiële) randvoorwaarden. Na vergunningverlening zouden de betrokken partijen dan in 2026 met de aanleg van de zonne-atollen kunnen starten.