logo
wvhj2023
© Buitendijks Plan
© Buitendijks Plan
1 maart 2023

Buitendijks Plan: Meerlicht-consortium klaar voor bouw zonne-atollen in IJsselmeer

Het consortium genaamd Meerlicht is klaar om in het IJsselmeer drijvende eilanden met zonnepanelen te realiseren. De zonne-atollen hebben de potentie om jaarlijks 1,7 terawattuur zonne-energie op te wekken.

Kor Buitendijk kwam enkele jaren geleden met het idee op de proppen om voor de Noord-Hollandse kust van het IJsselmeer in de Wieringerhoek met zonne-atollen zowel de natuur te versterken als zonne-energie op te wekken.

Haalbaar en uitvoerbaar
Onderzoeksinstituut Deltares en adviesbureau Bureau Waardenburg concludeerden destijds al dat Buitendijks plan kansrijk was. Inmiddels heeft het Meerlicht-consortium – bestaande uit GroenLeven en Van Oord – in samenwerking met TNO, Deltares, Waardenburg Ecology en H+N+S Landschapsarchitecten het plan van Kor Buitendijk technisch verder uitgewerkt tot een haalbaar en uitvoerbaar Buitendijks Plan.

In onderstaande video vertelt Pim Kupers van H+N+S Landschapsarchitecten over het ‘Buitendijks Plan 2.0’ dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ambitie uit de Regionale Energiestrategie (RES) van de energieregio Noord-Holland Noord.

Wachten op ministerie
De initiatiefnemers hebben het Buitendijks Plan 2.0 – dat voorziet in de installatie van 2,5 miljoen zonnepanelen – inmiddels ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zodra dat groen licht geeft, kan het Meerlicht-consortium de onderhandelingen starten met het Rijksvastgoedbedrijf over de (financiële) randvoorwaarden. Na vergunningverlening zouden de betrokken partijen dan in 2026 met de aanleg van de zonne-atollen kunnen starten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten