logo
wvhj2023
© Daniel127001 | Dreamstime.com
© Daniel127001 | Dreamstime.com
1 maart 2023

Wetenschapper TU Delft maakt met agrivoltaics kans op Best Climate Action & Energy Paper Award

Alex Katsikogiannis maakt met zijn meerschalig model voor het optimaliseren van landbouw en zonnepanelen in een zonnepark kans op de Best Climate Action & Energy Paper Award van de TU Delft.

Met de verkiezing van de beste Climate & Energy Paper brengt de TU Delft een aantal grote en kleine innovaties rond de energie- en klimaattransitie extra onder de aandacht.

1.000 wetenschappers
Met zo’n 1.000 klimaat- en energiewetenschappers is TU Delft een van de grootste onderzoeksinstituten in Europa op dit gebied. Tijdens de Best Climate Action & Energy Paper Award-ceremonie pitchen 8 jonge wetenschappers die als eerste auteur aan een publicatie hebben gewerkt hun onderzoeksresultaten.

Alex Katsikogiannis is genomineerd met zijn paper over agrivoltaics. Zonnepanelen op enkele meters hoogte geven ruim baan aan landbouwmachines en  beschermen bovendien onderliggende gewassen tegen schadelijke effecten van klimaatverandering; zoals wereldwijd stijgende temperaturen, wisselende weersomstandigheden en waterschaarste. Afhankelijk van het gewas, het ontwerp van het zonnepanelenpark en het lokale klimaat kan er sprake zijn van een win-winsituatie.

Dubbelzijdige zonnepanelen
Alex Katsikogiannis ontwikkelde een meerschalig model voor het optimaliseren van de zonnepanelen en het zonnepark. Dubbelzijdige zonnepanelen blijken volgens de wetenschapper een goede oplossing in combinatie met gewasteelt.

Zo verhoogt het toepassen van agrivoltaics bij het verbouwen van bosbessen in het Amerikaanse Boston de energieopbrengst per zonnepaneel, terwijl de opbrengst van de onderliggende landbouwgrond met 50 procent stijgt – ten opzichte van als ze los van elkaar worden toegepast.

Batterij
Een van de andere kanshebbers op de award is Jorrit Bleeker. Hij ontwikkelde een systeem dat uit 2 vloeibare batterijen bestaat, verbonden door warmtewisselaars. Een ervan staat in een warme omgeving, de andere in een koude(re). De elektrolyten laden op bij hoge temperatuur, en bij ontladen op een lagere temperatuur krijgt men vervolgens extra elektriciteit terug. Grootste doorbraak was de juiste elektrolyten vinden, zodat het commercieel interessant kan worden om elektriciteit te genereren uit een constante warmtestroom.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten