logowvhj2023
© TenneT
© TenneT
20 februari 2023

Congestieonderzoeken TenneT vorderen gestaag, laatste onderzoeken pas in december klaar

De congestieonderzoeken van hoogspanningsnetbeheerder TenneT vorderen gestaag. Omdat niet alle onderzoeken naar congestiemanagement gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden, zijn de laatste pas in december klaar.

In een aantal regio’s is TenneT momenteel bezig met zogenaamde congestieonderzoeken. Daarbij wordt bekeken of het mogelijk is om het systeem van spitsmijden in te voeren om op deze manier tijdelijk meer ruimte te creëren op het stroomnet.

Voorlopige planning
De onderzoeken vinden plaats waar op dit moment de grenzen van de beschikbare capaciteit in zicht zijn. In de onderzoeken wordt gekeken in hoeverre het bestaande netwerk geschikt is om congestiemanagement toe te passen. Daarnaast wordt er naar gebruikers in de regio gezocht die flexibel met hun energie om kunnen gaan.

De hoogspanningsnetbeheerder benadrukt dat niet alle onderzoeken tegelijk uitgevoerd kunnen worden. Daarom heeft TenneT een voorlopige planning gemaakt van de data waarop de onderzoeken gereed zijn.

Gebied

Type congestie

Oplevering congestieonderzoek

Haven van Rotterdam

afname / verbruik

augustus / september

Drenthe

afname / verbruik

juli / augustus

Flevopolder/ Gelderland / Utrecht

afname / verbruik

augustus / september

Groningen / Drenthe / Overijssel

productie / teruglevering

november / december

Updates uitgevoerde onderzoeken
Daarnaast vinden er in 2023 nog updates plaats op de al gepubliceerde onderzoeken in Noord-Brabant, Limburg, de Flevopolder, Gelderland en Utrecht. In deze regio’s gaan de ontwikkelingen onverminderd door en is de hoogpanningsnetbeheerder op zoek naar additionele partijen die flexibel met hun vermogen om willen gaan.

Vanaf 1 megawatt flexibel vermogen kunnen partijen meedoen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.