Solar Magazine - Brusselse Burgerraad voor het klimaat aan de slag
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Brusselse Burgerraad voor het klimaat aan de slag
© Ohututk | Dreamstime.com

Brusselse Burgerraad voor het klimaat aan de slag

In Brussel heeft afgelopen weekend de eerste samenkomst van de Burgerraad voor het klimaat plaatsgevonden. In het grootschalige burgertraject debatteren 100 gelote Brusselaars over klimaatgerelateerde onderwerpen.

Op het programma van de eerste sessie stonden de ontdekking van het thema, een interactieve discussie met Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron en de eerste werksessies.

Leefomgeving
Het thema is de leefomgeving. Na 4 maanden werken, doet de Burgerraad een reeks concrete aanbevelingen aan de Brusselse regering die 1 jaar de tijd heeft om de opvolging van de aanbevelingen aan te kondigen.

‘Hoe kunnen we betaalbare, duurzame en kwaliteitsvolle leefomgevingen en levensomstandigheden in de hoofdstad garanderen? Hoe kunnen we zorgen voor een evenwicht tussen de plaats die in Brussel aan de bebouwde gebieden wordt gegeven en de plaats die aan de groene (vegetatie) en blauwe (water)gebieden wordt gegeven?’ Deze en andere cruciale vragen kwamen tijdens de eerste sessie aan bod. Op basis van hun ervaringen definiëren de deelnemers wat een leefomgeving voor hen betekent.

Aanbevelingen
Ook minister van Leefmilieu Alain Maron was aanwezig op de eerste samenkomst van de Burgerraad. Hij heeft deelgenomen aan de eerste uitwisselingen en heeft geantwoord op een aantal vragen. De Burgerraad werkt autonoom en zal na afloop van het traject aanbevelingen doen aan de Brusselse regering. Om te garanderen dat er effectief iets gebeurt met de voorstellen, is er een opvolgingscomité aangesteld met leden van de Burgerraad dat zal toezien op de reactie van de regering op de aanbevelingen. De regering heeft 3 maanden om een balans op te maken en zal 12 maanden later een gedetailleerde stand van zaken geven.

Dat alles vormt volgens Benoît Verhulst, facilitator van de Burgerraad, een goede basis voor actieve burgerparticipatie: ‘De Burgerraad geeft de Brusselse inwoners de kans om actief inspraak te krijgen in belangrijke klimaatuitdagingen van hun stad. We laten elke deelnemer aan het woord en luisteren aandachtig naar wat iedereen te zeggen heeft. Zo krijgen we een duidelijk idee van de collectieve perceptie over de thema’s en kunnen we er gericht mee aan de slag.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!