logo
wvhj2023
hero-image
3 februari 2023

Ameland test waterstof om stroom van tweede zonnepark op te slaan

Binnen het INTERREG-project H2Watt test Ameland momenteel de toepassing van waterstof in de energievoorziening. Dat schept ook duidelijkheid over de mogelijkheden van een tweede zonnepark op het Waddeneiland.

Met een brandstofcel op waterstof gaat het eiland voorzien in de energievraag van een deel van de gebouwde omgeving. De test levert inzicht op in de flexibiliteit van een energiesysteem waarin waterstof een belangrijke verbindende schakel is.

Na zonsondergang
Het H2Watt-project wordt in het kader van het samenwerkingsprogramma ‘INTERREG Deutschland-Nederland‘ ondersteund door middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van H2Watt is op elk van de Waddeneilanden Borkum en Ameland een toepassing van waterstof te testen in de praktijk. Op Ameland is afgelopen maand een brandstofcel getest die de elektriciteitsvraag van een deel van het dorp Buren zo exact mogelijk volgde.

Een van de initiatiefnemers van H2Watt is Leo van der Burg van branchevereniging FME. 'We zijn benieuwd of een brandstofcel zo flexibel elektriciteit kan produceren dat hij de steeds veranderende elektriciteitsvraag van een gebied kan volgen. Als dat lukt, wordt het in de toekomst mogelijk om een nieuw te bouwen zonnepark op Ameland grotendeels onafhankelijk van het elektriciteitsnet te laten functioneren. De productie van het zonnepark kan dan overdag, als de vraag laag is, grotendeels in waterstof worden omgezet; na zonsondergang wordt de groene elektriciteit dan alsnog geleverd aan de huishoudens.’

Geen extra belasting
Daarmee vormt het nieuwe zonnepark praktisch geen extra belasting voor het regionale elektriciteitsnet, zegt Van der Burg. ‘Op veel plaatsen in Nederland gelden op dit moment beperkingen voor het aansluiten van zonnepanelen, omdat de capaciteit van de lokale en regionale netten vaak onvoldoende is. Daarom wordt het nieuwe Amelandse zonnepark, dat volgend jaar wordt gebouwd, meteen al voorzien van een grote batterij. In de toekomst kan de productie van het zonnepark dan óók nog worden opgeslagen in waterstof.’

Er zijn plannen om in de buurt van het nieuwe zonnepark stap voor stap een installatie te bouwen met onder meer elektrolysers, brandstofcellen, accupakketten en een vergister. Deze ‘Energierotonde Ballumerbocht’ moet op termijn een duurzaam en fossielvrij energiesysteem worden waarmee het eiland in een steeds groter deel van zijn eigen energie- en warmtevraag kan voorzien. De intelligente aansturing van de installatie wordt ontwikkeld in IANOS, een ander Europees onderzoeksproject waar Ameland bij betrokken is.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten