Solar Magazine - Call groene warmte: 2 miljoen euro subsidie Azteq voor zonnespiegels
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Call groene warmte: 2 miljoen euro subsidie Azteq voor zonnespiegels
© Azteq

Call groene warmte: 2 miljoen euro subsidie Azteq voor zonnespiegels

Azteq heeft via de Vlaamse call groene warmte circa 2 miljoen euro subsidie toegekend gekregen. Het bedrijf is met zonnespiegels actief in de uitrol van concentrated solar thermal (cst).

Binnen de eerste call groene warmte van 2022 werden 45 projectvoorstellen ingediend. Minister van Energie Zuhal Demir heeft uiteindelijk 26,8 miljoen euro subsidie toegekend aan 37 verschillende warmteprojecten die een aanvraag deden in de call groene warmte.

Van warmtenet tot cst
De projecten kennen een grote diversiteit: van warmtenetten tot cst, warmtepompen en aquathermie. Verreweg het meeste geld – 12,6 miljoen euro – gaat naar 7 projecten met warmtenetten. Zo heeft Ecluse 9,6 miljoen euro subsidie toegekend gekregen voor een warmtenet in Oostende en IVBO 2 miljoen euro voor een warmtenet in Brugge.

Azteq heeft een premie van 925.000 euro en 1,15 miljoen euro in de wacht weten te slepen voor een geconcentreerd zonnewarmtesysteem in Brugge en Herent. Het bedrijf maakt bij zijn zogenaamde cst-technologie gebruik van parabolische spiegels. Die reflecteren zonlicht en concentreren dat op een collectorbuis. De vloeistof die daardoorheen loopt, wordt daardoor verhit tot temperaturen van 400 graden Celsius.

2 calls in 2023
In 2023 heeft minister Demir 2 calls groene warmte gepland die uitgevoerd worden door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het gaat om 1 call in het voorjaar en 1 call in het najaar waar projecten rond groene warmte, restwarmte of energie-efficiënte stadsverwarming premie voor kunnen aanvragen.

De eerste call zal plaatsvinden in maart en kent een budget van circa 10 miljoen euro.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!