logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
1 februari 2023

Veghel wil lokaal collectief energiesysteem realiseren op bedrijventerreinen

Het consortium Smart Business Parks – bestaande uit Kuijpers, Brink en Essent – start een onderzoek naar de haalbaarheid van lokaal collectief energiesysteem op 5 bedrijventerreinen in het Brabantse dorp Veghel.

Het consortium is gevraagd om de mogelijkheden in kaart te brengen om 5 aaneengesloten bedrijventerreinen in Veghel grootschalig te verduurzamen. Met een gezamenlijke omvang van bijna 5 miljoen vierkante meter is het een van de grootste bedrijventerreinen in Nederland.

Haalbaarheidsstudie
Het consortium zal zich richten op de verdere uitwerking en implementatie van een lokaal collectief energiesysteem dat de opwekking, opslag en het verbruik van duurzame energie op het bedrijventerrein optimaliseert.

Het consortium start met het in kaart brengen hoe het lokale energiesysteem eruit komt te zien voor de industrieterreinen De Amert, Dorshout, De Dubbelen, Doornhoek en Foodpark. De verwachting is in de loop van 2023 de conceptontwikkeling en haalbaarheidsstudie op te leveren en de verdere implementatie van het lokale energiesysteem te verkennen. De Veghelse bedrijven krijgen op deze manier meer regie op hun energievraagstuk, verduurzamen hun energieverbruik en worden minder afhankelijk van de beperkte capaciteit op het stroomnet.

Capaciteit verdubbelen
Platform Ondernemend Meijerstad heeft namens het bedrijfsleven in de gemeente Meijerstad, waar Veghel onderdeel van is, opdracht gegeven aan het Smart Business Parks-consortium. Jos van Asten, directeur van Platform Ondernemend Meijerstad (POM), hierover: ‘Netbeheerders hebben aangekondigd de komende 10 jaar de capaciteit van het energienet te verdubbelen. De verwachting is echter dat de capaciteitsbehoefte op de Veghelse bedrijventerreinen verviervoudigt. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met Kuijpers, Brink en Essent. Aanvullend op het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, verkennen we samen met bedrijven de mogelijkheden van elektrificatie en waterstof voor transport, wordt een waterstoftankstation gerealiseerd en willen we de collectieve/ openbare (snel)laadcapaciteit fors uitbreiden. Wij acteren nu om niet verder in de knel te komen, niet afhankelijk te zijn van de netbeheerders, door te kunnen blijven ontwikkelen en werkgelegenheid te behouden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten