Solar Magazine - Batterijontwikkelaar Elestor wint Offshore Wind Innovators Award
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Batterijontwikkelaar Elestor wint Offshore Wind Innovators Award
© Elestor

Batterijontwikkelaar Elestor wint Offshore Wind Innovators Award

Elestor heeft de Offshore Wind Innovators Award gewonnen. Het Arnhemse bedrijf dat een flowbatterij ontwikkelt, kreeg niet alleen de meeste stemmen van de vakjury maar ook van het publiek.

Elestor ging daardoor met de Jury en Audience Award naar huis.

Unaniem
De Offshore Wind Innovators Awards zijn prijzen die door TKI Wind op Zee worden georganiseerd om innovatieve bijdragen aan de offshore-energietransitie te belonen.

De jury was unaniem in zijn top 3 met Elestor, FLASC en TechBinder. De winnaars laten volgens hen zien dat de offshore-energiesector hard werkt aan oplossingen om de schaalsprong naar 21 gigawatt schone energie vanaf de Noordzee in 2030 waar te maken en Nederland van een constante stroom aan schone energie te voorzien.

Haalbaarheid
De jury bestond dit jaar uit Suzanne van de Beek van energiebedrijf Vattenfall, Jakob Bergvelt van financieel adviseurs Green Giraffe, en stond onder leiding van Simon Watson, professor Wind Energy Systems van de TU Delft en directeur van DUWIND. De jury beoordeelde de inzendingen op hun bijdrage aan de energietransitie op zee. Helpt een innovatie bijvoorbeeld om het prangende personeelstekort het hoofd te bieden of levert het idee een bijdrage aan een stabiele energievoorziening?

‘Elestor overtuigt met haalbaarheid en ondernemerschap’, aldus de jury over het bedrijf. ‘De organisatie is al robuust. Elestor is ver in de ontwikkeling van de flowbatterij met broom en waterstof en de praktische toepasbaarheid is bewezen'.

Grondstoffen
Het idee van Elestor is een stroombatterij met waterstofbromide. Met behulp van elektriciteit splitst waterstofbromide zich in waterstof en broom. De accu wordt dan opgeladen en levert stroom wanneer waterstof en broom weer bij elkaar komen. Deze grondstoffen zijn wereldwijd ruim voorhanden – ze kunnen worden gewonnen uit zeewater – en het concept is eenvoudig op te schalen naar grote opslagparken. Dit maakt het een robuuste en goedkope manier om energieopslag te realiseren.

De jury hierover: ‘Dit maakt Elestor de meest geloofwaardige inzending wanneer het gaat om het opschalen van het idee naar industriële toepassing op offshoreniveau, die schaalbaarheid is een groot pluspunt. Dit is een innovatieve toepassing van de flow battery, die kan helpen bij het versnellen van offshorewindwinning.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Full-stack developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6B
Triple Solar zoekt:

Productontwerper

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraaat 6b
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!