Solar Magazine - 800 miljoen euro subsidie voor 1.150 megawatt productiecapaciteit waterstof
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
800 miljoen euro subsidie voor 1.150 megawatt productiecapaciteit waterstof
© Solinoor

800 miljoen euro subsidie voor 1.150 megawatt productiecapaciteit waterstof

RVO heeft 7 waterstofprojecten 783,5 miljoen euro subsidie toegekend. Als de projecten volgens planning doorgaan, zorgen ze samen voor 1.150 megawatt aan elektrolysers voor de productie van waterstof.

Dat volume is goed voor ruim een kwart van het 2030-doel uit het Klimaatakkoord.

100 keer groter
De projecten richten zich op het maken van waterstof door elektrolyse: het splitsen van water in zuurstof en waterstof met behulp van elektriciteit. Binnen de projecten worden grote installaties ontwikkeld en gebouwd. Door groene stroom te gebruiken, wordt de waterstof op een duurzame manier geproduceerd.

Tot nu toe zijn alleen kleine waterstofinstallaties gebouwd in Nederland. Deze hebben bij elkaar een vermogen van ongeveer 10 megawatt. De nieuwe projecten kennen een capaciteit van 100 tot 250 megawatt per stuk. Zo wordt het opgesteld vermogen voor waterstofproductie via elektrolyse in Nederland 100 keer groter.

Staal en kunstmest
De projecten die subsidie toegekend hebben gekregen zijn: Holland Hydrogen 1 van Rotterdam Hydrogen Company (Shell), H2ermes van H2ermes, Elygator en Curthyl van Air Liquide Industrie, H2-Fifty van H2-Fifty, Haddock van Ørsted Hydrogen Netherlands en HyNetherlands van Engie Energie Nederland.

De bedrijven hebben plannen om de ‘hernieuwbare’ waterstof te gebruiken voor verschillende industrieën: voor de verduurzaming van staalproductie, voor gebruik in raffinaderijen en voor de productie van kunstmest. De subsidie voor deze projecten komt uit de subsidieregeling ‘Important Project of Common European Interest (IPCEI) Waterstof: waterstofproductie door elektrolyse’. Deze subsidie is bedoeld voor belangrijke projecten op het gebied van hernieuwbare waterstof.

Mobiliteit en transport
In totaal zijn er 4 subsidieregelingen voor waterstof binnen de IPCEI Waterstof met in Nederland in totaal een budget van 1,6 miljard euro. Eerder werd al bekend dat Nedstack subsidie ontvangt onder de IPCEI Waterstof: Technologie.

Voor de derde regeling, die zich richt op de import en opslag van waterstof, is 595 miljoen euro beschikbaar. Deze subsidieregeling is inmiddels gesloten en RVO beoordeelt momenteel de aanvragen. Voor de vierde regeling is een bedrag van 199 miljoen euro beschikbaar voor het gebruik van waterstof in de mobiliteit en het transport. Deze subsidieregeling IPCEI Waterstof: Mobiliteit en transport gaat in 2023 van start.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!