Solar Magazine - Vlamingen gebruiken 12 procent minder stroom en 14 procent minder gas
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlamingen gebruiken 12 procent minder stroom en 14 procent minder gas
© Peter de Kievith | Dreamstime.com

Vlamingen gebruiken 12 procent minder stroom en 14 procent minder gas

Vlaamse gezinnen hebben in 2022 flink minder stroom verbruikt dan een jaar eerder: gemiddeld 14 procent minder aardgas en 12 procent minder stroom per maand. Dat meldt netbeheerder Fluvius.

Gezinnen mét zonnepanelen bespaarden zelfs nog iets meer stroom: 13 procent ten opzichte van 11,5 procent voor gezinnen zonder zonnepanelen.

Anonieme data-analyse
De cijfers komen uit een interne en anonieme data-analyse van Fluvius bij eigenaren van een digitale energiemeter. Alle gezinnen die al meer dan 1 jaar over digitale energiemeters beschikken, zijn in de analyse meegenomen.

In Vlaanderen beschikt 1 op de 3 gezinnen al over een digitale meter. 333.000 gezinnen met een digitale meter volgen hun energieverbruik via het klantportaal mijn.fluvius.be, het klantenportaal van Fluvius. Bij 68.000 gezinnen zijn zelfs ‘slimme apps’ of toestellen gekoppeld met de digitale elektriciteitsmeter om het energieverbruik in detail op te volgen of aan te sturen.

Zonder zonnepanelen
De digitale elektriciteitsmeters bij Vlaamse gezinnen zonder zonnepanelen registreerden in de periode januari-november een gemiddelde daling van het stroomverbruik van 11,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Opvallend is dat in de maanden oktober en november de besparing het grootst was: respectievelijk 19 en 17 procent. Volgens Fluvius is die besparing vermoedelijk getriggerd door de pieken in de energieprijzen in augustus en september.

Fluvius kan uit de cijfers niet precies opmaken hoe de besparing is gerealiseerd, maar stelt dat het waarschijnlijk gaat om investeringen of gedragsveranderingen zoals de plaatsing van led-lampen, de elektrische verwarming lager zetten, de vervanging van oude elektrische toestellen, een lagere temperatuur voor de boiler of de aansluiting van een afschakelbare verdeelstekker.

Meer direct verbruik
In de data-analyse berekende Fluvius de besparingscijfers apart voor gezinnen die al voor januari 2021 over zonnepanelen én een digitale elektriciteitsmeter beschikten. De energiebesparing van deze prosumenten is met een gemiddelde van 13 procent over het algemeen groter dan bij gezinnen zonder zonnepanelen.

Dat is volgens Fluvius niet helemaal onlogisch, omdat gezinnen met zonnepanelen gemiddeld een hoger elektriciteitsverbruik hebben en zo ook beschikken over een iets groter besparingspotentieel. Daarnaast kregen gezinnen met zonnepanelen een duwtje in de rug door het zonnige weer tijdens de zomer en het najaar. In oktober wisten ze zelfs meer dan 20 procent elektriciteit te besparen ten opzichte van 2021. Dankzij de overvloedige zon konden ze ook een groter deel van hun verbruik invullen met zonnestroom en hadden ze dus minder energie nodig van het elektriciteitsnet. De netbeheerder stelt dat de vergelijking niet elke maand opgaat: zowel in september als in november realiseerden de gezinnen zonder zonnepanelen een grotere energiebesparing.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Calculator – Duurzame Technieken

32-40 uur - 's-Heerenberg Ulenpasweg 2b 7041 GB
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!