logo
wvhj2023
© EnFoil
© EnFoil
21 december 2022

EnFoil wil de wereld veroveren met zonnefolies: ‘Wereld moet 1 grote zonne-energiecentrale worden’

Jaren van hardcore onderzoek en ontwikkeling door Solliance leverde niet alleen een mass customisation productieproces voor flexibele zonnelaminaten op, maar ook een spin-out. Op 13 september werd EnFoil opgericht.

Marc Meuris en Dominique Coster gaan met het bedrijf zonnefolies naar de markt brengen; halffabricaten voor de integratie van pv in allerhande oppervlakken. Alles wat is blootgesteld aan de zon moet straks zonnestroom kunnen opwekken. Dat is het doel van EnFoil. ‘Er is niemand anders die kan wat wij kunnen, de eerste opdracht is al binnen.’

De energietransitie is ingezet, die zal voor een belangrijk deel worden gerealiseerd met behulp van pv. Maar er ligt nog een grote uitdaging. Met het leggen van zonnepanelen op velden en daken alleen wordt het doel van een volledig hernieuwbare-energiesysteem niet bereikt. Er is meer nodig, zonne-energie zal straks overal moeten zijn, geïntegreerd in gebouwen, voertuigen, infrastructuur... Vanuit dat besef concentreert Marc Meuris, oudgediende van het Vlaamse onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie imec en imomec (red. het geassocieerd laboratorium van imec aan de UHasselt) zich, samen met Solliance, al meer dan een decennium op onderzoek naar dunne film pv.

Geen idee
‘Dat deed ik ook binnen Solliance', vertelt Meuris. ‘Daarbij lag de focus op het ontwikkelen van flexibele cigs-zonnecellen. Tegelijkertijd wisten we, toen we hier een jaar of 6 geleden mee begonnen, dat dit niet voldoende was. Je kunt prachtige technologie bedenken, dat wil echter nog niet zeggen dat die wordt gebruikt. Heel veel bedrijven zijn geïnteresseerd in het integreren van pv in hun producten, bijvoorbeeld om te verduurzamen en omdat het hen een competitieve edge kan geven. Maar ze hebben geen idee hoe ze dat moeten doen. Er was een tussenstap nodig; een halffabricaat dat gemakkelijk toepasbaar is, en afgestemd op specifieke applicaties. Dat moet je bovendien in massa kunnen maken. Die missing link heeft Solliance geïmplementeerd door het ontwikkelen van een mass customisation productieproces. Daarmee is ook de weg vrijgemaakt voor een spin-out. Met EnFoil gaan we deze halffabricaten in de markt zetten.’

Zonnecel-agnostisch
Met de beoogde R&D-plant van TNO kunnen zonnefolies worden gemaakt van 70 centimeter breed, in grote volumes en op iedere gewenste lengte. Die kunnen bovendien in verschillende maten worden geproduceerd in elkaar snel opvolgende runs. Dit gebeurt in een rol-laminatieproces waarbij een backsheetfolie op hoge snelheid wordt doorgevoerd en 20 robots zonnecellen, diodes en edge seal-materiaal aanbrengen. De lijn is in principe zonnecel-agnostisch. Waar nu folies op basis van cigs worden gemaakt, kan dat straks bijvoorbeeld ook met het veelbelovende perovskiet. Om dat alles voor elkaar te krijgen, moesten grote technologische uitdagingen worden overwonnen, bijvoorbeeld het voorkomen van luchtbellen en misalignatie door uitvloeien van componenten.

Lees het volledige artikel hieronder in de december 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten