logo
wvhj2023
© Piotr Trojanowski | Dreamstime.com
© Piotr Trojanowski | Dreamstime.com
14 december 2022

Bloomberg: prijzen batterijen stijgen voor het eerst in 10 jaar

Door de snelle groei van het aantal elektrische voertuigen is de prijs van batterijen voor het eerst in 10 jaar gestegen. Dat melden onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in een nieuw rapport.

‘Dalende batterijprijzen zijn de afgelopen 10 jaar een van de meest consistente trends in de elektrische-auto-industrie geweest’, aldus de onderzoekers. ‘De prijzen daalden van ruim 1.000 Amerikaanse dollar per kilowattuur in 2010 naar 141 dollar per kilowattuur in 2021. Dit zorgde voor een vliegende start van een van de grootste verschuivingen in de automobielindustrie, waardoor fabrikanten werden aangespoord om miljarden dollars in elektrische auto’s te steken.’

Tot stilstand
Uit BNEF’s jaarlijkse onderzoek naar lithium-ionbatterijen blijkt dat de trend van dalende prijzen dit jaar tot stilstand is gekomen. De prijzen zijn dit jaar met gemiddeld 7 procent gestegen; de eerste stijging in de geschiedenis van het onderzoek.

‘Er zijn verschillende factoren die de stijging veroorzaken, maar de allerbelangrijkste zijn de stijgende kosten voor materialen zoals kobalt, nikkel en lithium’, concludeert BNEF. ‘Hoewel de prijzen voor nikkel en kobalt de afgelopen maanden zijn gedaald en lithium op het punt staat om te draaien, zijn deze allemaal nog steeds hoger dan in voorgaande jaren. Dit wordt veroorzaakt door een stijgende vraag naar batterijen en een vertraging in hoe snel nieuw productiecapaciteit online kan worden gebracht.’

Lithium-ijzerfosfaat
De gemiddelde batterijprijs zou volgens de onderzoekers nog hoger zijn geweest als de industrie niet was overgeschakeld op goedkopere lithium-ijzerfosfaatbatterijen (lfp), die geen nikkel of kobalt bevatten. Lfp-batterijen hebben de afgelopen 3 jaar fors marktaandeel gewonnen en BNEF verwacht dat ze dit jaar ongeveer 40 procent van de wereldwijde elektrische autoverkopen voor hun rekening zullen nemen. De marges van batterijfabrikanten zijn dit jaar ook lager, wat suggereert dat ze een deel van de stijgende kosten van materialen en componenten hebben opgevangen.

Hoger volume
De onderzoekers verwachten dat de prijzen volgend jaar hoog zullen blijven en zelfs licht zullen stijgen ten opzichte van het niveau van dit jaar. In 2024 zullen de prijzen weer beginnen te dalen, omdat er meer grondstoffen beschikbaar komen, de druk op de toeleveringsketen afneemt en de volgende generatie batterijtechnologieën en batterijontwerpen hun weg beginnen te vinden naar de markt.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten