Solar Magazine - Chiptekort en strengere eisen aan cybersecurity bezorgen omvormerfabrikanten grote uitdaging
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Chiptekort en strengere eisen aan cybersecurity bezorgen omvormerfabrikanten grote uitdaging
© Dashark | Dreamstime.com

Chiptekort en strengere eisen aan cybersecurity bezorgen omvormerfabrikanten grote uitdaging

De tegenstelling voor fabrikanten van omvormers kan haast niet groter: de omzetten stijgen tot recordhoogten, maar de tekorten ook. Amerikaanse, Europese en Aziatische fabrikanten hebben hemel en aarde bewogen.

Ze moesten alles in het werk stellen om in 2022 aan de vraag naar omvormers te kunnen voldoen en werken nog altijd massaal aan opschaling om hun productiecapaciteit in 2023 minimaal tientallen procenten te laten verhogen, maar liever nog te verdubbelen. Te midden van dat opschalingsproces zien omvormerproducenten die in België en Nederland actief zijn strenge, nieuwe Europese cybersecuritywetgeving op zich afkomen.

Doordat steeds meer technologieën afhankelijk zijn van het gebruik van halfgeleiders en chips – van elektrische auto’s tot mobiele telefoons en andere huishoudelijke apparaten – is de vraag naar chips momenteel simpelweg veel groter dan het aanbod. Fabrikanten van omvormers bleken in 2022 een van de volgende slachtoffers. De tekorten namen dusdanig extreme vormen aan dat in de residentiële en de zakelijke zonne-energiemarkt installateurs besloten de zonnepanelen alvast te installeren en enkele maanden later terug te komen voor het monteren van de omvormer.

Giftige cocktail
Het voortslepende chiptekort is het gevolg van een perfect storm. Het is de optelsom van een groeiend gebruik van chips voor een toenemend aantal producten, plus de complexiteit van toeleveringsketens. De afhankelijkheid van China als productiehuis van de wereld en de just-in-timeproductie bleken in combinatie met het coronavirus en langdurige lockdowns een giftige cocktail.

Sommige omvormerfabrikanten hebben inmiddels hun productontwerpen aangepast op basis van de beschikbaarheid van materialen, andere zochten nieuwe chipleveranciers. Ook in de eerste helft van 2023 zullen de omvormerfabrikanten echter nog te maken hebben met het tekort, waarbij er de eerste voorzichtige signalen zijn dat het probleem daarna wordt opgelost.

​Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2023.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!