Maar wat vinden de andere stakeholders? De redactie van Solar Magazine maakt een rondje langs de velden.
In het verleden kende Nederland al een producententarief, maar dat werd afgeschaft omdat het jarenlang op 0 was gesteld. De netbeheerders trokken in het voorbije jaar de stoute schoenen aan en pleitten voor herinvoering van het producententarief. Onderzoekers van CE Delft waarschuwden dat een producententarief weliswaar meer kostenreflectief is dan de huidige nettarieven, maar tegelijkertijd niet zaligmakend is. Een vlak producententarief dat gelijk is voor iedere producent geeft namelijk geen prikkel om netcapaciteit te gebruiken op momenten dat of locaties waar het stroomnet het minst belast is. Een verdere verfijning is mogelijk, maar maakt de uitvoering lastiger. Voor bestaande projecten met een SDE++-beschikking moet bovendien gekeken worden naar een overgangsregeling. De subsidie van deze projecten is immers gebaseerd op de kosten zonder producententarief.
Absolute must
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft tijdens de consultatie over alternatieve transportrechten de discussie over het producententarief de afgelopen maanden nieuw leven ingeblazen. Voor de netbeheerders is de komst van een producententarief klip-en-klaar. Zij zien producenten van bijvoorbeeld zonne-energie het liefst naar rato aangeslagen worden voor de megawatts transportcapaciteit die ze nodig hebben voor hun zonnedaken en zonneparken. Dat geeft producenten in hun ogen een financiële prikkel om de totale benodigde netcapaciteit te helpen beperken. ‘Het idee van het transporttarief is dat de kosten die gemaakt worden voor het transporteren van elektriciteit terechtkomen bij de veroorzaker’, stelt Netbeheer Nederland. ‘Deze kosten kunnen deels worden toegerekend aan de verbruikers, maar ook deels aan invoeders. Beiden hebben immers een direct belang bij het transport en veroorzaken een deel van de kosten van het transport tussen productie en verbruik.’
Tegenstanders wijzen er echter op dat Europa-breed gekozen zou moeten worden voor een producententarief, omdat anders het risico bestaat op oneerlijke concurrentie.
Lees het volledige artikel hieronder in de december 2022-editie van Solar Magazine.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.