logo
wvhj2023
© G2Energy
© G2Energy
9 december 2022

Energiecrisis en weerzin tegen Russisch gas bezorgen zonneboiler vurig verlangde revival

De verkopen van zonneboilers zijn in Vlaanderen en Nederland met tientallen tot honderden procenten gegroeid. Dat is grotendeels te danken aan de energiecrisis en de weerzin tegen Russisch gas.

Die situatie was de afgelopen jaren wel anders. Aan beide kanten van de grens liepen in het afgelopen decennium de verkopen van zonneboilers onder consumenten terug, Vlaamse en Nederlandse subsidieregelingen ten spijt. De zakelijke markt wist Nederland via diverse subsidieregelingen daarentegen wel met enig succes aan te jagen.

Ruimteverwarming
In Vlaanderen schommelden de verkopen van zonneboilers bij consumenten jarenlang rond de 3.000 à 5.000 stuks per kalenderjaar, maar daalde in 2021 tot een dieptepunt van ruim 800 stuks. In 80 tot 90 procent van de gevallen worden nieuwe zonneboilers vandaag de dag ingezet voor het verwarmen van water en in 10 à 20 procent van de gevallen ook nog eens voor ruimteverwarming. In het Vlaams Energie- en Klimaatplan rekent de Vlaamse regering met een gemiddelde jaarlijkse toename van 5.000 zonneboilers tot 2030.

Plots is het goed denkbaar dat die verkoopaantallen de komende jaren overtroffen worden. In België geldt vanwege de energiecrisis tot en met 31 december 2023 een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. De Vlaamse verkoop van zonneboilers schoot mede hierdoor – maar vooral ook door de hoge energieprijzen – in de eerste helft van 2022 met zo’n 30 procent omhoog.

3 keer zoveel
In Nederland wordt kleinschalige zonnewarmte gestimuleerd via de ISDE-regeling. De rijksoverheid verhoogde gedurende het kalenderjaar het budget van 228 naar 325 miljoen euro, omdat door de stormloop op de subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers de regeling vroegtijdig uitgeput dreigde te raken. Dat is niet vreemd, want uit onderzoek van CE Delft en de NVDE werd duidelijk dat de hoge energierekeningen voor consumenten de terugverdientijd van isolatie, warmtepompen en zonneboilers verkort hebben tot maximaal 6 jaar.  De extreem hoge gasprijzen maken de zonneboiler voor consumenten plotsklaps tot een no-brainer.

Consumenten en bedrijven vroegen in 2022 dan ook bijna 3 keer zoveel subsidie aan voor zonneboilers. De verhoogde interesse sluit ook aan bij een nieuw onderzoeksrapport van TNO naar de businesscase van zonnewarmte. Daaruit komt naar voren dat zonnewarmte voor woningen een reductie in CO2-uitstoot kan realiseren zonder de kosten voor de gebruiker te verhogen. Wel concluderen de onderzoekers dat subsidiëring via de ISDE en SDE++ voorlopig nodig blijft voor een goede businesscase. In een tweede onderzoeksrapport, waarbij in kaart is gebracht hoe Nederland onafhankelijk kan worden van Russisch gas, stelt TNO dat door sterke opschaling en vraagstimulatie tot 300.000 woningen per jaar van een zonneboiler kunnen worden voorzien. Dat zou jaarlijks een besparing van circa 0,15 miljard kubieke meter gas per 300.000 zonneboilers opleveren.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2023.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten