Solar Magazine - SDE+(+) | CertiQ meldt recordgroei zonnepanelen: 461,1 megawattpiek geregistreerd in november
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE+(+) | CertiQ meldt recordgroei zonnepanelen: 461,1 megawattpiek geregistreerd in november
© Zonnegilde

SDE+(+) | CertiQ meldt recordgroei zonnepanelen: 461,1 megawattpiek geregistreerd in november

In de maand november zijn via de SDE+(+) 40 procent minder projecten met zonnepanelen opgeleverd. Het vermogen van de geregistreerde pv-projecten zorgt daarentegen wel voor een recordgroei van 461,1 megawattpiek.

In de maand november zijn 189 pv-projecten opgeleverd via de SDE+(+). Dat waren er vorig jaar november 315 en daarmee is het installatiecijfer qua aantal projecten met 40 procent gedaald. Bovendien is het de vierde maand van het huidige kalenderjaar waarin minder dan 200 projecten door CertiQ als opgeleverd zijn geregistreerd*. Daarmee lijkt het vierde kwartaal qua aantal opgeleverde projecten het slechtste kwartaal in 4 jaar tijd te worden.

Plotselinge groei vermogen
Opvallend is dat het door CertiQ nieuw geregisteerde vermogen in november ondanks het lagere aantal opgeleverde projecten met 117 procent is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. In november 2021 werd via de SDE+(+) namelijk 212,3 megawattpiek aan pv-projecten opgeleverd en afgelopen maand maar liefst 461,1 megawattpiek. Dat betekent een absoluut maandrecord.

De gemiddelde projectomvang bevond zich in de maand november bovendien op het hoogste niveau van het kalenderjaar en was fors groter dan het voorgaande jaar: 2.440 om 674 kilowattpiek. De gemiddelde projectomvang over het hele kalenderjaar, tot en met november, is door de afgelopen maand nog een flink stuk groter geworden dan in dezelfde periode vorig jaar: 866 om 565 kilowattpiek. Gemeten over heel 2021 bedroeg de gemiddelde projectomvang 564 kilowattpiek.

Per 1 december 2022 beschikt Nederland nu over 32.924 pv-projecten uit de SDE+(+) met in totaal een vermogen van 9.474,6 megawattpiek. Daarmee komt de grens van 10 gigawattpiek in zicht. De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het in 2022 per kalendermaand geïnstalleerde vermogen en de grafiek daarna het voor de jaren 2019-2022 in de periode januari-november van het kalenderjaar geïnstalleerde vermogen. Het tot op heden in dit kalenderjaar via de SDE+(+) geïnstalleerde vermogen ligt door de recordmaand november ineens op 16,3 megawattpiek en 1 procent hoger dan in 2021. Tot vorige maand was er juist sprake van een forse achterstand van 232,2 megawattpiek.

Achterstand projecten blijft
In onderstaande grafieken is te zien dat in de eerste 11 maanden van het kalenderjaar volgens de gegevens van CertiQ maar liefst 1.239 minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+); oftewel 34 procent. In iedere maand van het kalenderjaar 2022 zijn tot op heden minder nieuwe projecten opgeleverd dan in 2022. Ten opzichte van qua aantal opgeleverde projecten recordjaar 2020, toen werden er 5.335 projecten opgeleverd, bedraagt de achterstand dit jaar zelfs al 2.344 projecten.

De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het aantal in 2022 per kalendermaand opgeleverde pv-projecten en vervolgens het aantal voor de jaren 2019-2022 in de periode januari-november van het kalenderjaar opgeleverde pv-projecten en het totaal aantal opgeleverde projecten.

* Disclaimer: het kan enige tijd duren voor een installatie door CertiQ geregistreerd wordt. Wanneer een zon-pv-installatie is aangemeld bij CertiQ, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de startdatum van de SDE+-subsidie van een project automatisch ingaan. Dit gebeurt op de datum van ingebruikname, dat wil zeggen de ingangsdatum van de inschrijving bij CertiQ. Hierdoor kan het zo zijn dat een project wel al is opgeleverd, maar nog onbekend is in de CertiQ-database. Om deze en andere redenen vinden er op voortdurende basis correcties van de bij CertiQ aangemelde vermogens plaats.

Zonnewarmte
Tot slot zijn er dit jaar tot op heden 4 zonnewarmtesystemen gerealiseerd via de SDE+(+). Deze projecten vertegenwoordigen volgens CertiQ een vermogen van 2,6 megawattth. In de maand november is 1 zonnewarmteproject opgeleverd, met een vermogen van 0,3 megawattth. Nederland beschikt per 1 december over 50 zonnewarmtesystemen die via de SDE+(+) gerealiseerd zijn, goed voor een vermogen van 53,2 megawattth.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Junior Beheerder Onderhoudscontracten

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Calculator Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!