logo
wvhj2023
© Grid-ON
© Grid-ON
1 december 2022

Grid-ON plaatst batterij bij windpark en zonnepark van bloembollenexporteur Fluwel

Grid-ON heeft een batterij met een opslagcapaciteit van 2 megawattuur geïnstalleerd bij bloembollenexporteur Fluwel. De batterij deelt de netaansluiting met de al aanwezige windmolen en zonnepanelen.

De batterij levert stroom in de dalmomenten en wordt opgeladen bij een overschot aan elektriciteit om zo het stroomnet te stabiliseren.

Cable pooling 2.0
Het project is een vorm van cable pooling 2.0. Bij cable pooling worden 2 energiebronnen – windmolens en zonnepanelen – op dezelfde netaansluiting gecombineerd. De toevoeging van de batterij zorgt daarbij voor balanshandhaving op het bestaande stroomnet. Overtollige duurzame energie wordt bij piekmomenten opgeslagen en teruggeleverd aan het stroomnet bij een tekort.

Martijn Schipper, medeoprichter Grid-ON, hierover: ‘Deze aanpak voor het verbeteren van het bestaande net is cruciaal voor de energietransitie. De markt is op zoek naar een oplossing en kijkt enkel naar de netbeheerder. Die moet volgens hen het net uitbreiden. Wij realiseren een andere oplossing. We kunnen het bestaande netwerk verbeteren door meer capaciteit op dezelfde aansluitingen te realiseren.’

Slim managementsysteem
Het project wordt mogelijk gemaakt door een geavanceerd energie- en powermanagementsysteem. Dit systeem controleert of er voldoende ruimte is op de aansluiting en bepaalt welke bron – wind, zon of batterij – voorrang krijgt. Het systeem verzorgt tevens de communicatie met energiemaatschappij Scholt Energy. Deze neemt de energie af en zet de batterij op afstand in op de verschillende energiemarkten, zoals de onbalansmarkt. De batterij wordt ook ingezet voor balanceerdiensten voor het net. Dit creëert een interessant verdienmodel voor ondernemers.

Half december wordt de geplaatste batterij in gebruik genomen door internationale bloembollenexporteur Fluwel. Met de plaatsing van de batterij naast de windturbine en het zonnepark levert het bedrijf naast 10 miljoen kilowattuur duurzame energie per jaar dus ook een bijdrage aan balanshandhaving op het elektriciteitsnet.

800 volt
De batterij van Huawei die geleverd is door Vamat heeft een vermogen van 1 megawatt en een opslagcapaciteit van 2 megawattuur. De secundaire spanning van 800 volt maakt de batterij volgens Grid-ON bij uitstek geschikt om bij wind- of zonneparken te plaatsen.

Rens Smal, medeoprichter Grid-ON, hierover: ‘Niet alleen de batterij, maar ook de zonnepanelen en de windturbine worden ingezet voor balanshandhaving. Zo wordt de productie van wind- en zonne-energie teruggeregeld en deels geladen in de batterij bij een overaanbod. Ook hier staan inkomsten tegenover die de businesscase voor ondernemers verder verbeteren.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten