Solar Magazine - Slechts 32 aanvragen voor Vlaamse subsidie om asbestdak te vervangen door zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Slechts 32 aanvragen voor Vlaamse subsidie om asbestdak te vervangen door zonnepanelen
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Slechts 32 aanvragen voor Vlaamse subsidie om asbestdak te vervangen door zonnepanelen

In de eerste 6 maanden van 2022 werd slechts 32 keer een aanvraag ingediend voor de Vlaamse subsidieregeling waarbij asbestdaken omgevormd worden tot zonnedaken. Dat meldt energieminister Zuhal Demir.

Wie voor 31 december 2022 een asbestdak laat saneren en met zonnepanelen omvormt tot een zonnedak kan aanspraak maken op een premie van 12 euro per vierkante meter. In totaal heeft de Vlaamse regering 23 miljoen euro beschikbaar. De premie is te gebruiken voor niet-verwarmde niet-woongebouwen. Het dak moet asbestvrij gemaakt worden in 2022 en voor eind 2024 moet men de zonnepanelen leggen.

Te vroeg
Minister Demir heeft bij de presentatie van haar begroting voor het kalenderjaar 2023 aangekondigd de premie met 1 jaar te willen verlengen.

Na vragen van Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) heeft de minister laten weten dat er in de eerste helft van het kalenderjaar 32 aanvragen zijn ingediend. De gevalideerde cijfers voor de goedgekeurde premieaanvragen van 2022 zijn beschikbaar vanaf 1 april 2023. ‘Het is te vroeg om al een uitspraak te doen over het succes van deze premie. Een dergelijke investering vergt heel wat voorbereiding en vraagt niet alleen de sanering van het dak maar daarna ook nog de installatie van een pv-installatie. Hiervoor heeft de investeerder tijd tot eind 2024. Omwille van de tijd die dergelijke investering vraagt en er nog heel wat asbest aanwezig is op Vlaamse daken, heb ik wel al voorgesteld om deze maatregel met 1 jaar te verlengen, waarbij dus asbestverwijdering ook in 2023, gevolgd door de installatie van een pv-installatie voor eind 2025, in aanmerking kan komen voor de premie voor de omvorming van een asbestdak tot een zonnedak.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
ODE Vlaanderen zoekt:

Beleidsmedewerker zon

Fulltime (40 uur) - Brussel
DMEGC zoekt:

Benelux Sales Director

Fulltime (40 uur) - Fulltiem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!