logo
wvhj2023
© Daniel127001 | Dreamstime.com
© Daniel127001 | Dreamstime.com
21 februari 2022

Vlaanderen: subsidie voor verwijderen asbest en installeren zonnepanelen

Wie in Vlaanderen voor het einde van het kalenderjaar zijn asbestdak saneert en een zonnedak realiseert, krijgt een eenmalige premie van 12 euro per vierkante meter. In totaal is 23 miljoen euro vrijgemaakt.

Vlaanderen treedt daarmee in de Nederlandse voetsporen van de subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’ van Nederlandse provincies.

350.000 niet-residentiële gebouwen
Vlaanderen telt meer dan 350.000 niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen, die asbest bevatten. Omdat er een verbod is op de plaatsing van zonnepanelen op asbestdaken stellen eigenaren een investering in zonnepanelen uit. Daarom komt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir met een tijdelijke premie voor wie voor 31 december 2022 asbest verwijdert en zonnepanelen installeert.

‘In het belang van de gezondheid van alle Vlamingen moeten asbestdaken zo snel mogelijk verdwijnen’, stelt Demir. ‘Tegelijk moeten we dat momentum aangrijpen om ook maximaal investeringen in hernieuwbare energie te bekomen. Dat doen we met dit initiatief op een verstandige manier, zonder in oversubsidiëring te vervallen.'

40 megawatt
‘Als het volledige budget opgebruikt wordt, kunnen we een extra oppervlakte bijna 2 miljoen vierkante meter gesaneerde asbestdaken bekomen en een bijkomend vermogen van ongeveer 40 megawatt aan zonnepanelen’, vervolgt Demir. ‘Of om het visueel voor te stellen: 300 extra voetbalvelden aan gesaneerde daken en 30 voetbalvelden vol zonnepanelen, dat vind ik een sterk dubbel doel voor 1 maatregel.’

Randvoorwaarden
De ‘asbest- en PV-premie niet-verwarmde gebouwen’ geldt uitsluitend voor eigenaars van niet-verwarmde niet-woongebouwen die hun dak in 2022 asbestvrij maken en voor eind 2024 zonnepanelen leggen. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10 procent van het gesaneerde dak bedekken.

De premieaanvraag kan bij netbeheerder Fluvius ingediend worden vanaf 1 april 2022 tot uiterlijk 31 maart 2023. Een offerte voor de asbestverwijdering en de asbestafvoer en een betalingsbewijs van het voorschot, die allebei in 2022 gedateerd zijn, volstaan daarvoor. 

In specifieke gevallen is de premie combineerbaar met de premie voor zonnepanelen niet-woongebouwen 2022 van maximaal 1500 euro, afzonderlijk aan te vragen bij Fluvius.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten