Solar Magazine - NEN vraagt medewerking aan norm voor Garantie van Oorsprong van energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
NEN vraagt medewerking aan norm voor Garantie van Oorsprong van energie
© NEN

NEN vraagt medewerking aan norm voor Garantie van Oorsprong van energie

Normalisatie-instituut NEN vraagt marktpartijen om hun medewerking aan een norm voor Garantie van Oorsprong van energie. Binnenkort wordt een publieke commentaarronde geopend.

Een Europese standaardisatiegroep werkt al geruime tijd aan de herziening van de Garantie van Oorsprong (GvO)-norm NEN-EN 16325 ‘Guarantees of Origin related to energy - Guarantees of Origin for Electricity en haar uitbreiding naast elektriciteit naar gassen, inclusief waterstof en warmte en koude. Tijdens de commentaarronde die binnenkort start, kan iedere stakeholder zijn mening geven. 

Europees stelsel
Nederland heeft binnen de normeringsgroep de voorzitter en het secretariaat geleverd. NEN-EN 16325 zal de basis vormen van het Europees stelsel voor Garanties van Oorsprong. De juridische basis wordt gelegd in de Renewable Energy Directive (RED) II-richtlijn, die deze norm aanwijst als de standaard waaraan het Europees stelsel voor Garanties van Oorsprong moet voldoen. De norm omvat de bouwstenen voor een betrouwbaar systeem van Garanties van Oorsprong.

Het doel van het systeem is om de kenmerken van een megawattuur aan energie bij de productiefase en de consumptiefase te registreren; een zogenaamd boek-en-claimsysteem. Op deze manier geeft het systeem de eindgebruikers inzicht in de oorsprong van de aan hen geleverde energie en stelt hen daarmee in staat te kiezen voor energie uit hernieuwbare bronnen. De norm raakt aan de usercase en systeemgrenzen een Garantie van Oorsprong. In de huidige versie van de concept-standaard staat beschreven hoe en wie een Garantie van Oorsprong kan afboeken. Een belangrijk discussiepunt is het gebruik van waterstof-Garanties van Oorsprong door een  aardgas (blend)-verbruiker verbonden aan het gasnet.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Customer Support medewerker

32-40 uur - Amsterdam
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales Representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!