logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
26 november 2022

Analyse SDE++ 2022: laagste aantal aanvragen voor zonnepanelen sinds 2016, ruim helft projecten al beoordeeld

Het aantal subsidieaanvragen en het aangevraagde subsidiebudget voor zonnepanelen via de SDE++ 2022 bevindt zich op het laagste niveau sinds 2016. Dat blijkt uit een analyse van de redactie van Solar Magazine.

Het aangevraagde vermogen van 2.268 megawattpiek bevindt zich weliswaar niet op het laagste niveau sinds 2016 – in 2018 lag het op 1.584 megawattpiek – maar is ten opzichte van vorig jaar wel met 45 procent gedaald. Het aangevraagde vermogen voor zon op land en water is daarbij wel iets harder gedaald dan voor zon op dak, te weten 48 om 43 procent.

Vermogen
De 2 onderstaande grafieken laten de ontwikkeling van het opgestelde vermogen van de ingediende subsidieaanvragen zien sinds 2017. Bovendien is voor de SDE++, de opvolger van de SDE+ die in 2020 van start ging, een onderverdeling voor zon op land/water en zon op dak beschikbaar.

Aantal aanvragen
Ten opzichte van de vorige subsidieronde is het aantal aanvragen voor pv gedaald met 48 procent. Voor de subsidiecategorie zon op veld is de daling met 42 procent iets lager.

De 2 onderstaande grafieken laten de ontwikkeling van het aantal ingediende subsidieaanvragen zien sinds 2017. Ook hier is voor de SDE++ een onderverdeling voor zon op land/water en zon op dak beschikbaar.

Aangevraagd subsidiebudget
De 2 onderstaande grafieken laten de ontwikkeling van de aangevraagde subsidie van de ingediende projecten zien sinds 2017. Ook hier is voor de SDE++ een onderverdeling voor zon op land/water en zon op dak beschikbaar.

Cap niet gehaald
Er is deze SDE++-ronde zelfs zo weinig subsidie aangevraagd dat het plafond voor hernieuwbare elektriciteit van 33,5 terawattuur sowieso niet gehaald wordt, zelfs niet als alle aanvragen worden toegewezen. De ambtenaren van minister Jetten  in de beslisnota hierover: Voor de openstellingsronde waren in de Tweede Kamer veel zorgen over met name het plafond voor hernieuwbare elektriciteit. Nu blijkt dat de productieplafonds niet zijn bereikt en dat er dus om die reden geen aanvraag hoeft te worden afgewezen. Voor hernieuwbare-elektriciteitsprojecten is er daardoor naar verwachting ook in 2023 nog voldoende ruimte.

59 procent al beoordeeld
Uit data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat in de eerste fase het meeste aantal aanvragen zijn ingediend: 818 stuks. Van die aanvragen is 97 procent al door RVO verwerkt. Van de laatste fase – die kon rekenen op 689 aanvragen – zijn het minste projecten beoordeeld. Uit deze fase zal naar alle waarschijnlijkheid een deel van de projecten niet beschikt worden. In totaal is ruim 59 procent van de projecten beoordeeld.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten