logo
wvhj2023
hero-image
22 november 2022

Minister Kaag: hoogte en ingangsdatum van afromen overwinsten wind- en zonne-energie nog onbekend

De Nederlandse regering heeft nog geen besluit genomen over hoe zij de overwinst van producenten van wind- en zonne-energie wil gaan afromen. Dat meldt minister Kaag van Financiën in de Najaarsnota.

De Europese Commissie stelde half september een noodinterventie op de Europese energiemarkten voor om de huidige hoge energieprijzen aan te pakken. Een van de voorgestelde maatregelen was een maximale prijs voor wind- en zonne-energie van 180 euro per megawattuur. Nadat de Europese energieministers begin oktober in de Raad van de Europese Unie instemden met het voorgestelde prijsplafond voor ‘inframarginale’ elektriciteitsproducenten van wind- en zonne-energie, was voor de EU-lidstaten de weg vrij om de maatregelen op nationaal niveau in te voeren.

Weinig voortgang
Naar nu blijkt heeft Nederland sindsdien nog weinig voortgang geboekt. ‘Er liggen nog fundamentele keuzes voor, waardoor de budgettaire opbrengst nog niet kan worden geraamd’, schrijft minister Kaag in de Najaarsnota die zij aan de Tweede Kamer heeft toegestuurd. ‘Deze keuzes betreffen onder meer de hoogte van de cap, de ingangsdatum, of de cap per uur, dag of maand geldt en welke types elektriciteitsproducenten onder de heffing moeten gaan vallen.’

Gesprekken
Het kabinet heeft wel al gesprekken gevoerd met de hernieuwbare-energiesector. Bovendien is er op ambtelijk niveau contact met de omringende landen die ook bezig zijn met het uitwerken van de inframarginale heffing of een soortgelijke maatregel. Ook in de buurlanden heeft het volgens de minister nog niet of nauwelijks geleid tot concrete voorstellen en zeker nog geen van kracht zijnde wetgeving.

Het kabinet is voornemens de Tweede Kamer eind november te informeren over de uitwerking van de inframarginale heffing.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten