Solar Magazine - Pre-coronaprijzen komen in zicht voor kosten transport zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Pre-coronaprijzen komen in zicht voor kosten transport zonnepanelen
© Donvictoria | Dreamstime.com

Pre-coronaprijzen komen in zicht voor kosten transport zonnepanelen

De kosten voor het transport van een container zonnepanelen uit China naar Nederland naderen met rasse schreden de kosten van voor het uitbreken van de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van marktanalist Drewry.

De wereldwijde containerprijzen dalen inmiddels al 38 weken op rij. De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – zakte deze week met 7 procent tot 2.591,41 Amerikaanse dollar. De analisten van maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwachten in de komende weken kleinere dalingen van de tarieven die inmiddels op enkele individuele WCI-routes het precoronaniveau naderen.

Wisselend beeld
Het huidige niveau van 2.591,41 Amerikaanse dollar per container van 40 voet ligt inmiddels 75 procent onder de piek van 10.377 Amerikaanse dollar die in september 2021 werd bereikt. Ook is het 31 procent lager dan het 5-jaargemiddelde van 3.764 Amerikaanse dollar. Maar tegelijkertijd is het huidige niveau nog altijd 82 procent hoger dan de gemiddelde precoronatarieven van 1.420 Amerikaanse dollar.

De gemiddelde WCI voor 2022 tot nu toe is 6.922 Amerikaanse dollar per container van 40 voet, wat 3.159 Amerikaanse dollar hoger is dan het 5-jarige gemiddelde. De grootste daling van een route die tot de index behoort, is deze week zichtbaar op de route Shanghai-Rotterdam. De prijs daalde daar met 14 procent van 3.126 naar 2.687 Amerikaanse dollar. Enkel op de route Rotterdam-New York was een stijging zichtbaar, zij het beperkt van 7.336 naar 7.363 Amerikaanse dollar.

Rotterdam
De kosten voor het transport op de route Shanghai-Rotterdam is sinds begin augustus al met ruim 6.500 dollar gedaald. In heel 2022 bedraagt de kostendaling zelfs ruim 11.000 dollar.

Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Waar in de voorbije 2 jaar de transportkosten voor een zonnepaneel op de piek circa 20 Amerikaanse dollar hoger lagen, komen de precoronaprijzen inmiddels in zicht. 

Aan het begin van 2020, voor het uitbreken van de coronacrisis, schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Installateur Zonnepanelen

32-40 uur - Dordrecht
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!