logo
wvhj2023
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
11 november 2022

Energie-Nederland: zet vol in op congestiemanagement en start verzwaren-tenzij tenders

Energie-Nederland vindt dat netbeheerders vol moeten inzetten op de uitrol van congestiemanagement en daarnaast ‘verzwaren-tenzij tenders’ kunnen opzetten voor het inkopen van flexibele capaciteit.

Dat stelt de branchevereniging van energiebedrijven naar aanleiding van de consultatie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over alternatieve transportrechten. Volgens Energie-Nederland is het verder cruciaal dat de ACM kijkt naar een herziening van de transporttarieven.

Grote overeenkomsten
‘We zien grote overeenkomsten tussen congestiemanagement en alternatieve transportrechten’, schrijft de koepelorganisatie in haar zienswijze. ‘Het idee dat het 2 verschillende instrumenten zijn omdat congestiemanagement wordt gebruikt om pieken af te vlakken en alternatieve tarnsportrechten om dalen op te vullen, is betekenisloos. In beide gevallen wordt het fysiek gebruik van het net ingeperkt. Energie-Nederland is geen tegenstander van alternatieve transportrechten, maar ziet uitrol van congestiemanagement als hoogste prioriteit. Als een afnemer flexibel is en in staat is om met een non-firm aansluiting te werken, dan is die afnemer ook in staat om afspraken met de netbeheerder te maken voor congestiemanagement; bijvoorbeeld met een capaciteitsbeperkingscontract.’

Over het idee van 'use it or lose it' is Energie-Nederland allesbehalve enthousiast. Netbeheerders moeten rekenen met de verwachte fysieke invoeding en afname en niet met gecontracteerde volumes.

Producententarief
Energie-Nederland onderstreept dat een brede herziening van de nettariefstructuren noodzakelijk en dringend gewenst is. ‘Daarbij moet in ieder geval gekeken worden naar afschaffing van de volumecorrectiefactor (vcf)-korting, naar het nettarief voor opslag en naar een 'time of use'-nettarief voor afname. Daarnaast kan aandacht gegeven worden aan andere, maar minder urgente ideeën, zoals het nettarief voor alternatieve transportrechten, een aansluittarief op basis van indirecte kosten, een congestietarief, de impact van kosten voor het net op zee, et cetera. Ook een producententarief kan daarbij aan de orde komen. Belangrijk is dat bij de beoordeling van de diverse tariefopties ook gekeken wordt naar de mate van marktverstoring als gevolg van nettarieven.’

Het doel bij dit alles is volgens Energie-Nederland kristalhelder: de beperkte capaciteit van het stroomnet beter benutten. ‘Het is cruciaal dat de netten versneld worden verzwaard en uitgebreid. Echter, de netbeheerders zijn naar verwachting ook de komende jaren niet in staat om te voldoen aan alle vraag naar transportcapaciteit. Daarom is een slimmere benutting van de schaarse netcapaciteit belangrijk.’ Energie-Nederland heeft daarom gereageerd op de consultatie van de ACM.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten