logo
wvhj2023
© GIGA Storage
© GIGA Storage
9 november 2022

Energy Storage NL: onzekere businesscase batterijen door voorstel ACM voor flexibele transportcontracten

Het voorstel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de non-firm aansluit- en transportovereenkomst (ATO) bezorgt batterijen een onzekere businesscase. Dat stelt Energy Storage NL.

De ACM heeft de afgelopen periode een consultatie georganiseerd rondom het voorstel van alternatieve transportrechten en ‘use it or lose it’-contracten. Via een non-firm ATO krijgen batterijen niet langer een vast transportrecht, maar een flexibel transportrecht waarbij de opgeslagen elektriciteit alleen mag worden teruggeleverd als er netcapaciteit beschikbaar is.

‘0’ transportrecht
Brancheorganisatie Energy Storage NL stelt net als de ACM een groot voorstander van het bevorderen van efficiënt gebruik van het stroomnet te zijn, maar dat het ACM-voorstel letterlijk betekent dat batterijen ‘0’ transportrecht hebben.

‘Hiermee wordt de businesscase voor batterijen aanzienlijk aangetast’, schrijft Energy Storage NL in haar reactie. ‘Dit omdat de inkomstenkant – door het uitblijven van transportrecht – niet te voorspellen is voor de korte, middellange en vooral de lange termijn. Energy Storage NL ziet in de huidige situatie al dat financiers huiverig zijn om te investeren in batterijen vanwege onvoorspelbare vaste inkomsten. Het aansluiten van batterijen via de non-firm ATO vergroot dus dit probleem. Hierdoor wordt de batterij-uitrol in Nederland vertraagd, dit terwijl we juist nu moeten versnellen.’

Niet in verhouding
Energy Storage NL is dan ook kritisch op het huidige voorstel en stelt dat de voordelen van de alternatieve transportrechten – het ontlopen van de wachtrij en korting op de transporttarieven – niet in verhouding staan tot de grote risico’s die deze contractvorm met zich meebrengt vanwege de onzekere toegang tot het stroomnet.

Specifieke afspraken over teruglevering moet op basis van het huidige ACM-voorstel door de individuele marktpartij en de netbeheerder onderling gemaakt worden, maar dit is volgens Energy Storage NL te onduidelijk en dient vooraf te worden ingekaderd. De branchevereniging stelt met de ACM en netbeheerders om tafel te willen om in gezamenlijkheid te werken aan een duidelijk uitvoeringskader met voldoende zekerheid. De voornaamste prioriteit in dit uitvoeringskader is om concrete, langjarige garanties voor transport van batterijen – bijvoorbeeld afspraken over het maximaal aantal uren waarvoor een beperking van toepassing is – vooraf mogelijk te maken. Pas dan verwacht de branchevereniging dat er enthousiasme vanuit marktpartijen zal ontstaan voor het ACM-voorstel.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten