logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
7 juli 2022

Vlaanderen: zelfconsumptie eigenaren zonnepanelen 11 procent hoger in eerste helft 2022

Vlaamse gezinnen met zonnepanelen hebben in de eerste helft van het kalenderjaar 11 procent meer zonnestroom direct zelf verbruikt. Dat blijkt uit een data-analyse van de digitale meter door netbeheerder Fluvius.

Voor de zonnige maand mei gaat het zelfs om 21 procent meer. De verschillen in aantal uren zonneschijn ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2021 werden uitgevlakt.

50.000 meters
In de eerste 6 maanden van het jaar gebruikten Vlaamse gezinnen in vergelijking met vorig jaar 8,4 procent minder stroom en 12,7 procent minder gas.

De cijfers komen uit een interne en anonieme data-analyse van Fluvius bij een grote groep digitale energiemeters, opgesteld bij gezinnen over heel Vlaanderen. Voor deze analyse gaat het telkens om de digitale verbruiksinfo van 50.000 digitale elektriciteitsmeters bij klanten mét en zonder zonnepanelen en 100.000 digitale aardgasmeters.

Structurele daling
De 50.000 digitale elektriciteitsmeters bij Vlaamse gezinnen zonder zonnepanelen registreerden een structurele daling van het elektriciteitsverbruik. De cijfers geven aan dat de Vlaming gaat voor aanpassingen op langere termijn, die elke maand opnieuw een daling van het verbruik opleveren. Fluvius kan uit de cijfers niet opmaken hoe dat precies gebeurde, maar waarschijnlijk gaat het om klassieke investeringen of gedragsveranderingen die vaak worden aangeraden, zoals de plaatsing van led-lampen, de vervanging van oude elektrische toestellen, een lagere temperatuur voor de boiler of een afschakelbare verdeelstekker aansluiten.

Ook bij zonnepaneeleigenaren is een soortgelijke structurele daling in elektriciteitsverbruik vast te stellen. Fluvius vermoedt dat de verhoogde zelfconsumptie van zonne-energie wordt veroorzaakt door aanpassing van het verbruiksgedrag, een thuisbatterij en/of een elektrische auto. Alle zonnestroom die daar heen gaat, komt immers niet terug naar het net.

De 2 onderstaande grafieken tonen de gemiddelde afname en teruglevering van stroom door 50.000 Vlaamse zonnepaneeleigenaren met een digitale meter.

1 op de 5
Fluvius ziet sinds begin dit jaar een enorme groei van het aantal klanten met digitale meters die digitale verbruiksinfo actief raadplegen. Het aantal gezinnen dat dit actief doet, is in de voorbije 6 maanden bijna verdubbeld, van 115.000 begin januari tot 200.000 nu; oftewel een toename van 14.000 per maand.

Inmiddels staan er meer dan 1.700.000 digitale elektriciteits- en gasmeters opgesteld in Vlaanderen bij ongeveer 1 miljoen gezinnen. 1 op de 5 Vlaamse gezinnen is dus al actief aan de slag met zijn digitale verbruiksinfo.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten